Finlandia Juniorin voittaja myös kuvitti kirjansa

Lastenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on myönnetty kuvittaja, kirjailija Christel Rönnsille kirjasta Det vidunderliga ägget.

Päätös käynnisti kustannusyhtiö Schildts&Söderströmillä ylimääräisen joulukiireen: suomenkielinen käännös pantiin heti tekoon ja sen luvataan olevan kirjakaupoissa 14. joulukuuta nimellä Perin erikoinen muna. Tämä on ensimmäinen kerta kun Junior-palkinto myönnettiin ruotsinkieliselle kirjalle.

Rönns on myös kuvittanut teoksen.

Rönns on tyypillinen suomenruotsalainen, hän kirjoittaa myös suomeksi ja aiemmista kahdesta lastenkirjastaan hän on itse tehnyt molemmat kieliversiot. Nyt aika ei riittänyt munakirjan suomentamiseen mutta pikatyön tekijäksi löytyi Mirjam Ilvas.

Rönnsin kanssa on ihan pakko puhua kielipolitiikasta.

– Teen lastenkirjoja myös ruotsalaisille kustantamoille ja sieltä esitetään toiveita, että isien on osallistuttava tarinoissa kotitöihin ja lasten on oltava erilaisista etnisistä taustoista. Suomalaiset eivät ole esittäneet mitään sellaisia toiveita, kertoo peräti 60 lastenkirjaa kuvittanut Rönns.

– En korosta mitenkään ruotsinkielisen vähemmistön identiteettiä.

Rönns kertoo inhoavansa sitä jos lastenkirjoissa yritetään opettaa osoittelevasti.

– Sanomaa ja sisältöä pitää toki olla mutta siihen pitää jättää tulkinnanvaraa, sanoo Rönns.

Jo kolmannella kirjalla huippupalkinto

Kuvittajana Christel Rönns, 52, on tottunut palkintoihin: vuoden kaunein kirja -kunnianmainontojakin on tullut kahdesti mutta hän vaikuttaa aidosti yllättyneeltä saatuaan tietään Finlandia-palkinnosta itse kokonaan tekemälleen kirjalle, joka on lajissaan vasta kolmas. Vielä suurempi yllätys lienee viime viikolla jaettu Tieto Finlandia, jonka pokkasi ensimmäisen kirjansa tehnyt Elina Lappalainen, 28.

Junior-voittajan Kirjasäätiön ehdolle asettamista valinnut näyttelijä Mari Rantasila kiittää tarinaa ymmärrettävyydestä:

– Kirjassa on taitava, omaleimainen ja selkeä kuvitus, joka tukee tarinaa hienosti. Piirroksissa on hauskoja yksityiskohtia, jotka sisältävät huumoria ja tuovat hymyn huulille sekä aikuiselle että lapselle. Tarina on sopivan pituinen ja tarpeeksi yksinkertainen ikäryhmää ajatellen. Siinä on kiinnostavat päähenkilöt, joihin on helppo samastua, sanoi Rantasila palkinnon jakotilaisuudessa.

Risto Räppääjän kuvittajana tunnettu

Rönns on tullut suomenkieliselle yleisölle tutuksi Risto Räppääjä -sarjan uutena kuvittajana. Ensimmäinen hänen piirtämänsä Räppääjä on ilmestynyt ja lisää on tulossa.

– Ei ollut ihan helppo luoda uusia hahmoja jo erittäin tunnetulle tarinalle, kertoo Rönns suurtyöstään.

– Uusien hahmojen piti olla selvästi erilaiset - uuden tekijän käsialaa mutta silti tunnistettavat.

– Yhtään negatiivista palautetta en ole saanut, kertoo Rönns siistissä työhuoneessaan Helsingin Haagassa.

– Yhteistyö Nopoloiden kanssa sujuu oikein hyvin, he antavat minulle valmiin tekstin ja minä jatkan siitä.

(MTV3)

Katso Merja Sundströmin juttu (Seitsemän uutiset 29.11.2012)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja