Mainos

Finanssikonserni Nordea vastustaa palkkojen "liiallista nostoa" kilpailukyvyn nimissä

Finanssikonserni Nordea perää palkkamalttia syksyn työmarkkinakierroksella, jotta Suomen kilpailukykyä voidaan entisestään parantaa. Nordean mielestä palkkojen sopimuskorotusten on jäätävä selvästi alle yhden prosentin ja ansiotason nousun noin yhteen prosenttiin.

– Tämä onnistuu turvaamaan palkansaajien ostovoiman sekä jatkamaan kilpailukyvyn paranemista, uskoo pääekonomisti Aki Kangasharju yhtiön tiedotteessa.

Nordean mukaan palkkamaltti ja kilpailukyvyn parantaminen ovat tarpeen myös talouskasvun keskellä, jotta Suomi selviää pienemmin kolhuin seuraavasta viennin notkahduksesta.

Nordea pitää ennallaan ennusteensa Suomen talouskasvusta: tänä vuonna kasvuksi ennakoidaan 3 prosenttia, ensi vuonna 2 prosenttia sekä 1,5 prosenttia vuonna 2019. Tästä ennusteesta saatetaan jäädä vuosina 2018–2019, jos palkkoja "nostetaan liikaa" ja talouden rakenneuudistukset hyytyvät vuoden 2019 eduskuntavaalien lähestyessä, Nordea arvioi.

Kotitalouksien vahva kulutus on ollut finanssikonsernin mukaan yllättävää. Nordea arvioi, että asiaan ovat vaikuttaneet vahva luottamus talouteen sekä asuntolainojen lyhennysvapaat.

– Kulutuksen kasvu on ylittänyt selvästi tulojen nousun, joten säästäminen on vähentynyt. Kulutuksen kasvu ei voi jatkua näin vahvana enää pitkään, kun suuriin palkankorotuksiin ei ole varaa, arvioi ekonomisti Pasi Sorjonen tiedotteessa.

7:15

1:44

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.