Filosofi Esa Saarinen pitää tänään viimeisen luentonsa: Kertoi MTV:lle, mikä häntä huolettaa ihmisissä – "On hirveän tärkeää, että mitä tahansa tehdään, tehdään sydämestä"

15:51
Katso erikoishaastattelu: Filosofi Esa Saarinen jää eläkkeelle.

Esa Saarinen on vetänyt samaa luentosarjaa Aalto-yliopistossa jo 20 vuotta ja pitää keskiviikkona viimeisen virkaluentonsa professorina.

Filosofi, kirjailija ja yritysvalmentaja Esa Saarinen, 67, on jäämässä eläkkeelle Aalto-yliopiston professorin virastaan.

Saarinen nousi julkisuuteen 1980-luvulla. Uransa aikana hän on puhunut filosofiasta suurelle yleisölle sekä luennoillaan, kirjoissaan että lukuisissa haastatteluissa.

Professori pitää viimeisen filosofian virkaluentonsa virassaan tänään, ja ajan hengen mukaisesti etänä.

Esa Saarinen on vetänyt Aalto-yliopistossa Filosofia ja systeemiajattelut -luentosarjaa jo 20 vuotta. Viimeisen luennon otsikko on ”Ja aurinko nousee”.

Saarinen sanoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa olevansa huolissaan siitä, että ihmiset elävät virikkeellistä ja suorituskeskeistä elämää.

– Se on minusta ongelma. Elämme ajattelumme kannalta kaiken aikaa ulkopuolelta tulevien virikkeiden eteenpäin sytyttäminä. Se tarkoittaa väistämättä sitä, että ne ajatukset, jotka voisivat herätä itsessämme syvemmällä, voivat jäädä tulematta ja ajautua johonkin reunustoille, Saarinen sanoo.

– Näin ihminen vieraantuu siitä, mitä hän itse loppujen lopuksi ajattelee. On tärkeää luoda esimerkiksi luennoilla tilanne, jossa ihminen voi ajatella sitä, mitä hän oikein ajattelee itselleen tärkeistä asioista.

Mitä Esa Saarinen haluaa kertoa opiskelijoille viimeisellä luennollaan?

– Luulen, että viestini on aina sama, ja se on se, että on hyvä juttu ihmiselle ajatella rakkaudellisesti asioita, Saarinen toteaa.

– Minulle on aina ollut ja aina tulee olemaan hirveän tärkeää se, että mitä tahansa tehdään, se tehdään sydämestä.

Katso Esa Saarisen erikoishaastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja