Fifty Shades of Greyn kivinen tie valkokankaalle – uhkailua ja ongelmia

Kohuttuun kirjaan perustuva Fifty Shades of Grey -elokuva on herättänyt osassa ihmisiä poikkeuksellisen voimakkaita tunteita.

Brittikirjailija E.L. Jamesin huippusuositun Fifty Shades of Grey -kirjan menestys poiki tarinalle Hollywood-elokuvan. Elokuvan ensi-ilta on perjantaina 13. helmikuuta.

Jo ennen valkokankaalle päätymistään on elokuva käynyt läpi jo monet kohut ja käänteet. Rohkea tarina on saanut osassa ihmisiä aikaan poikkeuksellisen voimakkaita reaktioita huolimatta siitä, onko arvostelija nähnyt elokuvan vai ei.

Ensimmäisen haasteensa elokuvantekijät kohtasivat jo ennen kuvausten aloittamista. Kuka esittäisi pääroolin? Hittikirjaan perustuvan elokuvan pääroolia, Mr. Greyn osaa, tarjottiin useille Hollywood-komistuksille, mutta tähti toisensa jälkeen antoi roolille rukkaset. Kieltäytyjien joukossa olivat muun muassa Ryan Gosling, Stephen Amell ja Chris Hemsworth.

Lopulta rooliin valittiin Charlie Hunnam, mutta mies perääntyi projektista ennen kuvausten aloittamista. Viralliseksi syyksi ilmoitettiin miehen kiireet Sons of Anarchy -sarjansa kanssa, mutta myös fanien voimakkaalla vastareaktiolla tähden roolittamiseen epäillään olleen vaikutusta asiaan.

Lopulta rooliin suostui hieman tuntemattomampi Jamie Dornan.

Dornan on puhunut avoimesti paineistaan alfauroksen roolissa. Mies on kertonut kärsivänsä muun muassa epävarmuudesta kroppansa suhteen – siitäkin huolimatta, että hän on toiminut aiemmin muun muassa alusvaatemallina.

– Minulla ei ole paljoakaan itsevarmuutta kehoni suhteen. Minulla on samat kriisit kroppani kanssa kuin muillakin. Vartalostani ehkä löytyy helposti kuvia, mutta minä en niistä kuvista nauti, mies on sanonut Time-lehden haastattelussa.

Elokuvassa Dornan näyttelee hallitsevaa Mr. Greytä, ja vuosien aikana mies onkin itsekin muuttunut poikamaisesta huomattavasti miehekkäämpään suuntaan.

Elokuvan ensi-illan lähestyessä sen vastustajat ovat aktivoituneet. The Guardian -lehden mukaan esimerkiksi American Family Association -järjestö on vastustanut elokuvaa suuren ääneen julistaen sen rappeuttavan arvoja ja kannustavan ihmisiä muun muassa vainoamiseen ja pelotteluun. Lisäksi ensi-iltoihin on uhattu hyökätä ja ihmisiä kannustettu boikotoimaan elokuvaa. 

Joissakin maissa elokuvaan suhtaudutaan paheksuntaakin voimakkaammin – Guardianin mukaan esimerkiksi Malesiassa elokuva on kielletty kokonaan, koska sen seksikohtausten ei katsottu olevan luonteeltaan "normaaleja".

Pienempiäkin kohuja on saatu aikaan. Target-kauppaketjun asiakkaat lähettivät ketjulle tulikivenkatkuista palautetta, kun lasten hammasharjoja ja Fifty Shades of Grey -sarjan oheistuotteita myytiin liikkeessä vierekkäisillä pöydillä.

Yleisön kohistessa elokuvan rohkeista kohtauksista myös näyttelijät ovat avanneet suunsa siitä, millaista niiden kuvaaminen oli. Naispääosassa nähtävä Dakota Johnson paljasti Access Hollywoodille leffan lempikohtauksensa.

Kyseessä on kohtaus, jossa Johnsonin näyttelemä Anastasia menettää neitsyytensä.

– Kohtaus on mielestäni todella kaunis ja upeasti kuvattu. Sitä oli erityistä tehdä, nainen sanoo.

Viimeisin kohu elokuvan kohdalla koskee sitä, onko koko kohu ollut aivan turhaa. Monet elokuvan nähneet ovat nimittäin lytänneet elokuvan varsin keskinkertaiseksi, etenkin rohkeiksi oletettujen kohtaustensa osalta.

Lue myös:

    Uusimmat