Mainos

Fennovoiman laitostoimitus siirtymässä mahdollisesti uusiin käsiin – tiedot vielä ristiriitaisia

Venäläinen valtionyhtiö Rosatom valmistelee isoja muutoksia Fennovoiman voimalaitostoimittajan organisaatioon. Rosatomin neuvonantaja Jukka Laaksonen kertoi keskiviikkona STT:lle, että voimalaitoksen toimittamisen vetovastuu on siirtymässä Rosatomin sisällä. 

Laaksonen arvioi laitostoimittaja RAOS Projectin toimintaa varsin kriittisesti. Rosatom-konserniin kuuluva yhtiö on hänen mukaansa yrittänyt tehdä töitä liian pienin ja kokemattomin resurssein. 

Tilanteen toivotaan hänen mukaansa paranevan vuodenvaihteen jälkeen, kun Rosatomiin niin ikään kuuluva Atomstroyexport ottaa hankkeessa isomman roolin. Rosatomin ylin johto teki hänen mukaansa päätöksen projektin vetäjän vaihtamisesta jo kesällä. Ydinvoimahankkeen lupaprosessi on ollut Laaksosen mukaan lähes pysähdyksissä siitä lähtien. 

Venäläistoimittajan vaikeudet ovat tulleet myös julkisuuteen, sillä laitostoimittaja ei ole pystynyt toimittamaan Fennovoimalle kaikkia sen pyytämiä laitossuunnitelmia ja suunnitelmien toimittaminen Säteilyturvakeskukselle (STUK) on myöhästynyt. 

Laaksosen mukaan vetovastuun siirtämistä valmistellaan parhaillaan. Auki on yhä, tuleeko Atomstroyexportista Fennovoiman laitostoimittaja. 

– Sekin näyttää todennäköiseltä. Sen takia tämä kestää puoli vuotta, että saadaan vastuusiirrot tehtyä muodollisesti. Nykyisen organisaation roolia ei tunnu tietävän oikein kukaan. 

Maajohtaja: Jonkinlaisia muutoksia jatkuvasti 

Tiedot uudelleenorganisoinnista olivat vielä keskiviikkona osin ristiriitaisia. 

Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki vahvisti, että Atomstroyexportin roolin kasvattamisesta on käyty keskustelua. 

– Kyse on käytännössä siitä, miten he tuovat mistäkin eri yksiköstä aina eri vaiheeseen vähän eri osaamista. 

RAOS Voiman Suomen maajohtajan Alina Haapalainen-Kamenevin mukaan Atomstroyexport on tällä hetkellä konsultin roolissa, mutta hänellä ei ollut tietoa, että vetovastuu olisi siirtymässä yhtiölle. Laitostoimittajana pysyy hänen mukaansa RAOS Project. 

– Meidän organisaatiomme kasvaa ja muuttuu koko ajan. Jonkinlaisia muutoksia tulee jatkuvasti. 

Myös STUK huolissaan resursseista 

Säteilyturvakeskus on jo aiemmin kiinnittänyt huomiota siihen, ettei RAOS Projectin johtamisjärjestelmä yllä suomalaisiin vaatimuksiin. Lokakuisessa valvontaraportissa edellytetään muun muassa, että henkilöresursseja pitää parantaa. 

STUKin projektipäällikkö Janne Nevalainen kertoo kuulleensa huhuja Fennovoiman laitostoimittajan organisoitumisesta uudelleen. Viranomaisena STUK suhtautuu hänen mukaansa kaikkiin toimijoihin samalta viivalta. 

– Yleensä jos on suuria muutoksia, odotamme, että muutoksen vaikutusta turvallisuuteen analysoidaan. 

Atomstroyexport on ollut mukana valtaosassa viime vuosien ydinvoimahankkeista Venäjällä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja