Mainos

Feldt-Ranta ja Haatainen – SDP:n presidenttiehdokaskisaan kaksi kokenutta naista: "Olen valmis siihen tehtävään"

SDP:n presidenttiehdokkaaksi pyrkii ainakin kaksi kokenutta demaripoliitikkoa, kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta ja Tuula Haatainen.

Ensimmäisenä ehdokkuudestaan ilmoitti Haatainen Lännen Median haastattelussa tänään. Toisena kisaan lähti aamupäivällä Feldt-Ranta, joka on myös SDP:n varapuheenjohtaja.

– Perusteellisen pohdinnan jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että presidentinvaali tarvitsee oikeudenmukaisuuden äänen. Olen valmis siihen tehtävään, Feldt-Ranta kertoo tiedotteessaan.

Feldt-Ranta sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä, että tavoittelee SDP:n presidenttiehdokkuutta tosissaan. Hän aikoo kampanjassaan painottaa muun muassa diplomatiaa, vakautta sekä Suomen merkitystä osana Pohjolaa.

Sekä Haatainen että Feldt-Ranta linjaavat, että presidentti on paitsi ulko- ja turvallisuuspoliittinen johtaja myös arvojohtaja.

– Presidentin ei pidä eikä hän voi asettua kansalaisten arjen yläpuolelle tai ulkopuolelle.

Haatainen toimi opetusministerinä vuosina 2003–2005 ja sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2005–2007.

Feldt-Ranta puolestaan työskenteli SDP:n puoluesihteerinä vuosina 2005–2008.

SDP:n ehdokasasettelu päättyy juhannuksen jälkeisenä maanantaina. Päätöksen presidenttiehdokkaan asettamisesta tekee tällä tietoa SDP:n puoluevaltuusto syyskuun alussa.

Heinäluoma ja Urpilainen eivät mukana

SDP:n presidenttiehdokkaaseen liittyvä kuhina ja epätietoisuus pyörähtivät uusille kierroksille tämän kuun alussa sen jälkeen, kun kansanedustaja Eero Heinäluoma kieltäytyi toistamiseen ehdokkuudesta. Heinäluoma tiedotti päätöksen olleen huolellisen harkinnan tulos.

Hän oli jo kertaalleen aiemminkin ilmoittanut, ettei ole lähdössä mukaan presidenttikisaan. Kevättalvella kuitenkin myös Jutta Urpilainen (sd.) ilmoitti, ettei lähde kisaan.

– Tämän jälkeen huomasin nimeni palaavan keskusteluun, sinällään selkeästä vastauksestani huolimatta. Lupasin vielä kerran puntaroida asiaa – onhan kyseessä tehtävä, joka on suurin kaikista tehtävistä, joihin suomalainen poliitikko voi olla ehdolla, Heinäluoma kertoi tiedotteessaan.

Niinistö kerää kannattajakortteja

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti viime kuun lopussa lähtevänsä ehdokkaaksi vaaleihin. Hänen tuekseen kerätään parhaillaan kannattajakortteja, sillä Niinistö haluaa mittauttaa kannatuksensa valitsijayhdistyksen tuella.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidetään 28. tammikuuta ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta.

Kokoomus on kertonut nimeävänsä Niinistön presidenttiehdokkaakseen syksyyn mennessä.

Tähän mennessä ehdolle on asetettu keskustan Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja RKP:n Nils Torvalds. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.