Mainos

FBI:n ex-johtaja: Trump vaati minulta uskollisuutta

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entisen johtajan James Comeyn mukaan presidentti Donald Trump vaati häneltä uskollisuutta. Trump vaati häntä myös lopettamaan Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin Venäjä-kytkösten tutkinnan.

Comey kertoo asiasta lausunnossa, jonka Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitea on julkaissut. Hän kertoo tehneensä muistiinpanot aina heti tavattuaan Trumpin.

Comeyn mukaan Trump tiedusteli miesten kahdenkeskisessä tapaamisessa Valkoisessa talossa tammikuun lopulla, halusiko hän pitää työnsä FBI:n johtajana. Comey kertoo vastanneensa myöntävästi.

– Tarvitsen uskollisuutta. Odotan uskollisuutta, Comey kertoo Trumpin sanoneen.

– Voit aina luottaa rehellisyyteeni, Comey kertoo vastanneensa.

Comey kertoo myös selittäneensä Trumpille, että hän ei ole "luotettava" siinä mielessä, missä poliitikot sanaa käyttävät ja että hän ei ole poliittisesti kenenkään puolella.

Painostusta tapaamisissa ja puhelimitse

Comey ja Trump tapasivat uudestaan kahden kesken helmikuun puolivälissä. Tällöin Trump otti puheeksi Flynn-tutkinnan. Flynn oli eronnut tehtävästään vasta edellisenä päivänä.

– Toivottavasti löydät tavan antaa tämän olla, päästää Flynn menemään. Hän on hyvä tyyppi, Trump sanoi Comeyn mukaan.

Comey kertoo vastanneensa vain, että "Hän on hyvä tyyppi".

– Tulkitsin presidentin vaativan, että luopuisimme kaikista Flynniä koskevista tutkimuksistamme, jotka liittyvät Flynnin valheellisiin väitteisiin keskusteluistaan Venäjän lähettilään kanssa joulukuussa, Comey kirjoittaa.

Hän kuitenkin tulkitsee Trumpin tarkoittaneen vain tutkintaa Flynnin keskusteluista, ei kaikkia tutkintoja Trumpin esikunnan yhteyksistä venäläisiin.

Comeyn mukaan Trump otti häneen yhteyttä puhelimitse vielä kaksi kertaa. Molempien puheluiden aikana Trump hoputti häntä julkistamaan tiedon, ettei FBI epäile itse Trumpia mistään.

Comey todistaa Trumpin painostuksesta senaatin tiedustelukomitealle huomenna

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.