FBI:n eliittiagentit harjoittelivat Suomessa: "Nyt yhteistyötä tehdään tiiviisti"

FBI on luokitellut sarjakuristaja Michael Penttilän ainoana suomalaisena rikollisena sarjamurhaajaksi – näin Penttilä itse vastaa asiaan 0:42
Katso myös: FBI on luokitellut sarjakuristaja Michael Penttilän ainoana suomalaisena rikollisena sarjamurhaajaksi – näin Penttilä itse vastaa asiaan.

Helsingin poliisin valmiusyksikkö Karhu on harjoitellut yhdessä FBI:n erikoisyksikön kanssa Uudellamaalla ja Tampereen seudulla elokuussa.

Helsingin poliisi kertoo, että Karhun vieraiksi saapunut FBI:n erikoisyksikkö koostuu eliittiryhmästä agentteja, jotka ovat läpäisseet haastavan valintaprosessin ja koulutuksen.

FBI kertoo omilla verkkosivuillaan, että erikoisagentit toimivat missä tahansa ympäristössä tai olosuhteissa ja kykenevät vastaamaan panttivankitilanteisiin, piirityksiin, suuren riskin kiinniottoihin sekä peite- ja valvontaoperaatioihin.

FBI:n verkkosivuilla kerrotaan, että ryhmä on ainoa kokopäiväinen terrorisminvastainen yksikkö, jonka jäsenet ovat korkeasti koulutettuja erikoisagentteja. Ryhmä kutsutaan paikalle kaikista vaikeimpina aikoina.

Suomessa harjoittelu tapahtui Uudellamaalla, Pirkanmaan alueella ja Poliisiammattikorkeakoululla. 

Monipäiväinen toimintaharjoitus sisälsi useita erilaisia tehtävärasteja. Mukana oli myös Puolustusvoimien helikoptereita Utin jääkärirykmentistä.

Suomalaisten kanssa harjoiteltiin erilaisia haastavia toimenpiteitä ja tilanteiden ratkaisuja.

Nato syventää yhteistyötä

Helsingin poliisin mukaan Nato-jäsenyys on vienyt suomalaiset turvallisuusviranomaiset uusiin pöytiin, jotka tarjoileva uusia tietoja ja taitoja. Poliisi ei ole tässä poikkeus. 

Valmiusyksikkö Karhu ja FBI ovat tehneet aiempina vuosina yhteistyötä osana suuria harjoituksia Euroopassa.

– Nyt yhteistyötä tehdään tiiviisti ja se on myös kahdenkeskistä, mikä on tehnyt siitä konkreettisempaa ja merkityksellisempää. FBI:n tietotaito on maailman ehdotonta kärkeä, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

– Aloite elokuun kahdenvälisestä harjoituksesta tuli FBI:n puolelta ja taustalla oli aiemmin hyvin toiminut yhteistyö. Palaute yhteisestä harjoituksesta oli myös positiivista. 

Valmiusyksikkö karhu tunnetaan myös kutsumanimellä Karhuryhmä.

Lue myös:

    Uusimmat