Fatahin valta horjuu vaalien aattona

Valtaa pitävä Fatah-järjestö joutuu koetukselle, kun palestiinalaiset äänestävät parlamenttivaaleissa huomenna.

Yli kolmasosa äänestäjistä on mielipidemittauksissa asettunut pahimman kilpakumppanin, äärijärjestö Hamasin taakse. Fatahin on ennakoitu menettävän enemmistön parlamentissa ja saavan vain viisi paikkaa enemmän kuin Hamas.

Hamas boikotoi palestiinalaisten ensimmäisiä, kymmenen vuotta sitten pidettyjä parlamenttivaaleja. Nyt ääriliike on herättänyt äänestäjien sympatiat muun muassa siksi, ettei Fatah ole onnistunut saamaan työttömyyttä ja laajamittaista korruptiota kuriin.

Vaikka Hamas on mielipidemittauksissa koko ajan kaventanut eroaan kärjessä olevaan Fatahiin, on Fatahin kampanjan johtaja, varapääministeri Nabil Shaath luottavainen. Hän sanoi kampanjan päätteeksi uskovansa, että järjestö saa äänistä suuren enemmistön.

Hamasin menestys ei ole kaihertanut ainoastaan Fatahia, vaan myös Israel ja useat muut maat ovat seuranneet silmä kovana tilanteen kehittymistä. Israel on ilmoittanut, ettei aio olla tekemisissä Hamasin kanssa.

Hamas ei suostu tunnustamaan Israelia, ja ääriliike on tehnyt lukuisia itsemurhaiskuja sitä vastaan. Vaikka Hamas ei myönnä olevansa muuttumassa maltillisempaan suuntaan, on se vaalikampanjassaan lieventänyt Israelin vastaisia puheitaan.

Fatahilla on sisäisiä murheita

Fatahia on vaalien alla rasittanut se, että järjestö on jakautunut vanhemman polven edustajien ja nuorten välille. Eriävät mielipiteet johtivat melkein siihen, että järjestö olisi lähtenyt vaaleihin kahdella eri listalla.

Fatah joutui nokitusten Hamasin kanssa jo vuoden lopun paikallisvaaleissa, joissa Hamas menestyi hyvin. Paikallisvaaleja pidettiin lähinnä kenraaliharjoituksena tammikuun parlamenttivaaleille. Nyt mielipidemittaukset ovat osoittaneet, että Hamas on suosittu myös kansallisella tasolla.

Hamas tunnetaan myös siitä, että se on auttanut köyhiä palestiinalaisia antamalla heille ruokaa ja huolehtimalla terveydenhuollosta ja koulunkäynnistä. Fatahin tililtä samanlaiset uroteot puuttuvat.

Huomenna äänensä antavat palestiinalaiset ratkaisevat, miten voimasuhteet kahden järjestön välillä asettuvat.

(MTV3-STT-Ritzau-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat