FAKTA: Vankilasta hotelliksi

Helsingin lääninvankila eli Nokka tai Skatta oli tutkintavankila, jonne passitettiin Etelä-Suomen läänissä rikoksiin syyllistyneitä odottamaan oikeuskäsittelyä. Lisäksi vankilassa oli vankeja, jotka eivät olleet maksaneet sakkojaan, ja sakko oli muunnettu vankeusrangaistukseksi.

Nokka vastaanotti noin 40 prosenttia kaikista Suomen vankiloihin saapuvista vangeista. Vankilassa oli 128 paikkaa miehille ja 7 naisille. Ulkomaalaisia oli 37 eri maasta. Vankilassa oli pitkän aikaa ylikuormitusta, ja vankimäärä nousi ajoittain yli 200 henkilöön.

Vuonna 2002 vankilatoiminta Katajanokalla loppui, ja hotellin rakennustyöt aloitettiin vuonna 2006. Kalterit poistettiin, ikkuna-aukkoja lisättiin ja tonneittain maata kuljetettiin pois. Vankilan muurit, ulkoseinät ja Museoviraston suojelema keskikäytävä on säilytetty lähes entisellään. Toukokuun puolivälissä vuonna 2007 Katajanokan historiallinen vankilamiljöö heräsi uudelleen henkiin korkeatasoisena hotellina.

Museoviraston suojelema Katajanokan vankilarakennus kätkee sisälleen 106 modernia hotellihuonetta. Vanhat sellit ovat kokeneet täyden muodonmuutoksen kaksi tai kolme selliä yhdistämällä ja modernilla sisustussuunnittelulla. Vankilatunnelmaan pääsee kellarikerrokseen sijoitetussa Jailbird-ravintolassa. Kiven sisältä on vain muutama askel auringonpaisteeseen ja vankilanmuurien ympäröivään vehreään Linnanpuistoon.

Lähde: www.bwkatajanokka.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja