Fadila jäi lapsen kanssa yksin: Isän rooli tuottaa vaikeuksia Lucakselle

Erilaiset äidit -sarjan kuudennessa jaksossa 14. lokakuuta tutustuttiin Fadila ja Lucas De Macsi Mayasiin. Pariskunnan esikoinen Aicha Elizabeth Miracle syntyi terveenä, mutta Fadilan ja Lucaksen parisuhde ajautui pian lapsen syntymän jälkeen eroon. Millä mallilla perheen asiat ovat muutama kuukausi synnytyksen jälkeen?

Fadila, 19, ja Lucas, 23, De Macsi Mayasin esikoistyttären syntymän jälkeen parisuhdetta pitkään rasittaneet riidat kärjistyivät ja he päätyivät eroamaan. Vaikka odotukset parisuhteelle olivat etenkin vastasyntyneen Aichan vuoksi erityisen suuret, ei ongelmia saatu ratkaistua toivotulla tavalla.

– Me emme ole yhdessä. Meillä on ollut eron ja varsinkin lapsen syntymän jälkeen aika hurjia riitoja. Välillä meillä on kyllä ollut paremmat välit, mutta kaiken kaikkiaan meidän välimme ovat olleet aika myrskyisät, Fadila kertoo.

Fadila pyörittää arkea yksin

Huolimatta siitä, että lapsiperheen arkea suunniteltiin yhdessä, on Fadila joutunut kantamaan päävastuun lapsesta aivan yksin. Aluksi ajatus siitä, ettei Lucas olekaan hänen rinnallaan arjessa, tuntui raskaalta.

– Kyllä se oli alkuun todella kova pala. Meillä oli todella vaikeaa jo silloin raskausaikana ja raskauden loppuvaiheessa ilmapiiri oli todella kireä. Minulla oli kuitenkin alitajunnassani sellainen ajatus, että saatan jäädä yksin. Siksi ehdin jo miettimään asiaa, vaikka en ollutkaan siihen mitenkään muuten varautunut, Fadila kertoo.

Etenkin ensimmäiset viikot lapsen kanssa olivat hyvin raskaita, sillä Fadila joutui käymään useaan otteeseen sairaalassa Aichan kanssa. Huoli lapsen syömisestä osoittautui kuitenkin onneksi turhaksi.

– Alku lapsen kanssa oli todella haastavaa, koska lapsi syntyi vihreästä lapsivedestä, Fadila kertoo.

Yksin pienen vauvan kanssa arkea pyörittävä tuore äiti on haasteista huolimatta pyrkinyt säilyttämään positiivisen asenteensa. Tällä hetkellä arki toimii yksinomaan Aichan ehdoilla, eikä aivan tasaista päivärytmiä ole vielä löytynyt.

– Meille ei ole vielä tullut sellaista varsinaista rytmiä. Yöheräämisiä on välillä vähän enemmän ja välillä vähän vähemmän, mutta kyllä se tästä pikkuhiljaa lähtee luistamaan, Fadila hymyilee.

Lapsen isä on nähnyt tytärtään viime aikoina epäsäännöllisesti. Muutaman tunnin kestoiset vierailut ovat lapselle tärkeitä, mutta Fadilalle Lucaksen vierailuista ei juurikaan ole ollut konkreettista apua.

– Lucaksesta ei ole ollut lapsen kanssa juurikaan apua. Hän on kyllä käynyt aina välillä katsomassa lasta, mutta oli tässä sellainen kahden viikon taukokin, että emme olleet hänen kanssaan missään tekemisissä. Hänellä menee nyt valitettavasti aika lujaa. Eihän Lucas toisaalta pystyisikään osallistumaan nyt samalla tavalla, sillä vaikka olemme vielä naimisissa, emme kuitenkaan ole yhdessä perheenä, Fadila toteaa.

Isän roolia ei ole ollut helppo täyttää

Lucas on entinen lapsisotilas ja itsekin rankan nuoruuden läpikäynyt Fadila uskoo, että Lucaksen tausta vaikuttaa siihen, kuinka vaikeaa hänen on ollut omaksua isän roolia. Ennen lapsen syntymää Lucaksella oli suuret odotukset sille, millainen isä hän haluaa Aichalle olla.

– Uskon, että hän haluaa varmasti olla hyvä isä, mutta nyt kun asia on konkretisoitunut lapsen syntymän myötä, niin se on ollut hänelle liian kova pala. Lucaksen muistot lapsuudesta kumpuavat hänen mieleensä ja hän on vaistomaisesti alkanut jossain määrin toimimaan samalla tavalla kuin hänen oma isänsä, Fadila kertoo.

Vaikka Fadilan ja Lucaksen välit ovat tulehtuneet, on Fadila saanut keskusteltua Lucaksen kanssa tilanteesta jossain määrin.

– Muutama päivä sitten keskustelimme rakentavasti ja hän sanoi minulle, että hän tietää olevansa surkea isä. Se oli minusta hieno juttu, että hän sanoi sen ääneen, sillä hän ei ole tottunut puhumaan asioista. Hän selvästi tiedostaa toimivansa samalla tavalla kuin hänen oma isänsä, Fadila kertoo.

Tuoreella äidillä on vahva usko tulevaisuuteen, mutta hän toivoo silti sydämensä pohjasta, että Lucas pystyisi tulevaisuudessa olemaan heidän yhteiselle tyttärelleen hyvä isä.

– Minä en kuitenkaan voi olla lapselleni isä. Voin olla vain hyvä äiti ja aion kyllä antaa henkeni edestä lapselleni kaiken, Fadila toteaa.

Fadila ei ole menettänyt toivoaan täysin myöskään avioliittonsa suhteen. Tuore äiti on valmis näkemään vaivaa sen eteen, että hän palaisi vielä Lucaksen kanssa yhteen.

– Olen luvannut kerran, että "Tahdon, niin myötä kuin vastoinkäymisissä", ja haluan pitää siitä kiinni. Asia ei kuitenkaan ole minun käsissäni. Minun ja Lucaksen eteen minä en voi tehdä muuta kuin rukoilla. Lucas itse on vielä uskossa, mutta hän ei enää elä sen uskon mukaan. Saa nähdä, mitä Jumala tekee hänen kohdallaan, Fadila miettii.

– Tiedän, ettei Lucaksellakaan ole helppoa, mutta avain asioiden ratkaisemiseen on hänen käsissään. Jos hän pystyisi käsittelemään asioita, niin tilanne voisi muuttua, Fadila toteaa.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Katso jakso: Perhe De Macsi Mayasi

Lue myös:

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja