Facebookissa leviävä haittaohjelma voi ohjata tykkäyksesi valeuutisille

Sosiaalisen median kaltaisissa ympäristöissä liikkuu paljon huijausviestejä, jotka houkuttelevat klikkaamaan oletetun palveluntarjoajan linkkejä. Pahaa-aavistamaton käyttäjä voi vahingossa osoittaa suosionsa esimerkiksi valeuutisille.

Virusten ja haittaohjelmien torjuntaan keskittyneen McAfeen tuoreessa raportissa kerrotaan Facebook-tilejä kaappaavan Facelikerin huomattavasta kasvusta. Kyseessä on troijalainen haittaohjelma, joka siirtelee Facebookin käyttäjien klikkauksia keinotekoisesti sisältöihin, joita heidän ei ollut tarkoitus klikata. Faceliker on vastuussa 8,9 prosentista viimeisen neljännesvuoden aikana havaituista 52 miljoonasta haittaohjelmasta. Samalla se oli pääsyyllinen haittaohjelmien kokonaismäärän kasvuun ajanjaksolla.

Faceliker ei ole Facebookin, vaan paremminkin sen käyttäjien luoma ongelma. Haittaohjelma saastuttaa käyttäjän selaimen tämän vierailtua pahansuovalla sivustolla. Sen jälkeen Faceliker kaappaa käyttäjän Facebook-tilin, ja osoittaa tehdyt klikkaukset täysin eri sisältöihin kuin tämä oli tarkoitus. Näin viaton käyttäjä osallistuu huijausjuoneen tietämättään.

Haittaohjelma ei aiheuta saastutetulle käyttäjätilille ongelmia – ainakaan suoraan. Facelikerin kaappaamat tykkäykset kuitenkin näkyvät muille Facebookin käyttäjille ja saattavat muokata asianomaisesta luotuja mielikuvia vähemmän imartelevaan suuntaan. Uudelleenohjatut tykkäykset myös vääristävät sisältöjen saamaa suosiota. Haittaohjelman takaa löytyvät rikolliset myyvätkin palveluitaan esimerkiksi valeuutisia tuottaville tahoille.

Haittaohjelmat voivat vaikuttaa tapaamme hahmottaa totuus

Saastuneiden tilien käyttäjät voivat poistaa epämääräisiä tykkäyksiään nämä toimintalokistaan huomattuaan. Facebook on myös yrittänyt suojata käyttäjätilejään ja havaittuaan mahdollisen huijauslinkin, palvelu kysyy, onko käyttäjän tarkoitus klikata itsensä sivustolle tai tykätä sisällöstä.

McAfeen varatoimitusjohtaja, Vincent Weafer, on kuitenkin sanonut, että Facelikerin tyyppisiä haittaohjelmia on vaikea täysin kitkeä niin kauan kuin niiden kehittelijät hyötyvät toiminnastaan.

– Tekemällä uutisartikkeleista suositumpia, hyväksyttävämpiä sekä aidomman tuntuisia tuntemattomat haittaohjelmien tekijät voivat vaikuttaa tapaamme hahmottaa asioiden painoarvoa ja jopa totuutta, Weafer sanoo.

Lähde: McAfee 

***


Lue myös:

    Uusimmat