Mainos

Facebookin myyräpeli jalostaa kulttuuriperintöä digimuotoon

Kansalliskirjastolla oli ongelma: historialliset arkistot olisi saatava digitaaliseen muotoon, mutta miten se onnistuisi nopeasti ja helposti? Ratkaisuksi kehiteltiin kaksi erilaista Facebook-peliä, joiden avulla kuka tahansa voi osallistua Kansalliskirjaston digitalkoisiin.

Kirjastoa voi auttaa kahden pelin avulla. Toinen peli on Myyräjahti, jossa pelaaja pyrkii löytämään virheellisiä sanoja. Toinen peli on nimeltään Myyräsilta, jossa pelaajan tehtävänä on kirjoittaa kuvaruudulle ilmestyvä sana oikein.

Pelien tarkoitus on korjata sanoja Kansalliskirjaston sanomalehtikirjastoon tallennetuista suomalaisista sanomalehdistä. Korjattuun aineistoon voidaan tehdä kokotekstihakuja sen sijaan, että miljoonia sivuja joutuisi selaamaan käsin. Tällä hetkellä myyräpelissä ahkeroidaan 1800-luvun lopun Aamulehtien parissa.

Projektissa paljon talkoolaisia

Tähän mennessä 35 496 kävijää on vieraillut Digitalkoiden sivuilla. Vapaaehtoiset ovat lahjoittaneet 137 974 minuuttia työtä (2 879 541 mikrotehtävää) Digitalkoille. Eniten pelaamiseen on osallistunut 25–44-vuotiaita. Miehet ja naiset ovat tasaisen kiinnostuneita projektista.

Innokkaimmin myyräpeliä pelaavat helsinkiläiset, ja hyvinä kakkosina tulevat tamperelaiset. Talkooväkeä on saatu myös Vantaalta, Turusta, Oulusta, Espoosta, Jyväskylästä ja Raumalta. Pelaajista suurin osa on lähtöisin Suomesta, mutta myös Yhdysvalloista, Ruotsista ja Isosta-Britanniasta on tullut yllättävän paljon osallistujia, Kansalliskirjaston sivuilla kirjoitetaan.

Aluksi talkoisiin osallistuminen vaati Facebook-tunnukset, mutta nyt työhön voi osallistua myös sähköpostikirjautumisen kautta.

Digitalkoot on Kansalliskirjaston ja Microtaskin yhteisprojekti, jossa suomalaista kulttuuriperintöä jalostetaan helposti haettavaan muotoon. Talkoisiin on voinut osallistua helmikuusta lähtien.

(MTV3)

Haluatko pelata? Klikkaatästä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.