Facebook Messengerissä leviää jälleen ärhäkkä virus – pyrkii varastamaan salasanasi, rahasi ja ottamaan tietokoneesi käyttöönsä

0:44

Jos Facebook-kaveri lähettää Messengerissä linkin videoon, älä klikkaa sitä missään tapauksessa. Video on todennäköisesti virus, ja se haluaa salasanasi, rahasi ja tietokoneesi. Viruksesta kertoi ensimmäisenä TrendMicro.

Keväällä Facebookissa levisi myös Prisman nimissä kulkeva huijaus. Katso yllä olevalta videolta, miten huijaus toimi!

FacexWorm-niminen haittaohjelma on havaittu huhtikuun alkupuolella esimerkiksi Saksassa, Tunisiassa, Japanissa ja Espanjassa. Virus on muunnelma elokuussa 2017 ilmenneestä viruksesta, joka levisi ympäri maailmaa – myös Suomessa. Raportoimme viruksesta viimeksi helmikuussa.

MTV Digin saamien tietojen mukaan Suomessakin yksittäisillä käyttäjillä on nyt levinnyt virus Facebook Messengerin kautta.

Älä klikkaa linkkiä tai lataa lisäosaa koneellesi

FacexWorm-virus leviää saastuneiden ystävien Facebook-tilien kautta. Ensin käyttäjä saa ystävältään Facebook Messengerissä linkin videoon. Linkin yhteydessä voi olla esimerkiksi hämmentyneen näköisiä emojeja, vastaanottajan nimi tai viittauksia siihen, että vastaanottaja esiintyisi videolla.

Linkin klikkaaminen vie Youtube-sivulta näyttävälle väärennetylle sivustolle, jossa käyttäjää pyydetään asentamaan Chromeen lisäosa videon katsomiseksi. Lisäosaa ei pidä kuitenkaan missään nimessä ladata.

Jos lisäosan lataa, voivat rikolliset päästä varastamaan salasanoja eri palveluista. FacexWormin tarkoituksen on myös varastaa kryptovaluuttaa tai tietokone voidaan ottaa haltuun, ja sitä voidaan käyttää kryptovaluutan louhimiseen. Tähän vastaavat aiemmin levinneet Facebook Messenger -virukset eivät ole pystyneet.

Viruksen saanut käyttäjä alkaa levittämään samoja linkkejä kavereilleen myös oman Facebook Messengerinsä kautta.

Toimi näin

Jos saat epäilyttävän linkin Facebook Messengerissä, älä klikkaa sitä. Jos et ole varma, onko kyseessä virus, voit myös varmistaa kaverilta, lähettikö hän viestin tarkoituksella. Viruksesta kannattaa ilmoittaa Facebook-kaverille aina, jotta viruksen eteneminen voidaan estää.

Haittaohjelmasta eroon pääsemiseksi kannattaa poistaa selaimesta laajennukset ja lisäosat, mobiilista oudot sovellukset. Lue ohjeet aiemmin julkaistusta jutustamme täältä. Mene myös Facebookin asetuksiin kohtaan Sovellukset ja sivustot ja valitse Poista käytöstä.

Syytä on myös vaihtaa kaikki salasanat kaikilta mahdollisilta tileiltä. Tietokone tai puhelin kannattaa myös tarkistaa virustorjuntaohjelmalla, jos sellainen löytyy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja