Facebook "kuollut ja kuopattu" nuorten keskuudessa: Nämä palvelut houkuttelevat

Euroopan Unionin rahoittaman tutkimuksen mukaan nuoret sosiaalisen median käyttäjät ovat hylkäämässä Facebookin ja siirtymässä käyttämään muita palveluita.

Osana tutkimusta on tarkkailtu nuorten sosiaalisen median käyttöä kahdeksassa maassa. 

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi Britanniassa Facebook on käytännössä "kuollut ja kuopattu" 16-18-vuotiaiden nuorten keskuudessa.

Nuoret kokevat nolona jopa sen, että heidät edes yhdistetään Facebookin käyttöön.

University College London -yliopiston professori Daniel Miller kirjoittaa The Conversation -julkaisussa, että samaan aikaan nuorten vanhemmat kuitenkin jatkavat Facebookin käyttöä.  Siitä on tullut vanhempien perheenjäsenten viestintäkanava.

Miller toteaa, että kun vanhemmat olivat aiemmin huolissaan nuorten liittymisestä Facebookiin, niin nyt he vaativat, että palvelussa pysytään, jotta he pääsevät seuraamaan lastensa elämää.

Ja mitä tästä seuraa? Tietenkin se, että nuoret siirtyvät palveluihin, joiden käyttö on "coolia".

Twitter, Instagram, Snapchat ja WhatsApp

Facebookin kruunua tavoittelevat etenkin Twitter, Instagram, Snapchat ja WhatsApp.

Millerin mukaan on huomionarvoista, että nuorten käyttämät uudet palvelut eivät ole toiminnoiltaan Facebookin veroisia. Tämän myös moni tutkimukseen osallistunut koululainen on vahvistanut.

Facebook on esimerkiksi paremmin integroitu ja sen kautta voi tehokkaammin tarkkailla ihmissuhteita.

WhatsApp koetaan paremmaksi vaihtoehdoksi viestittelyyn ja sen kerrotaan päihittäneen Facebookin mobiiliviestien lähettämisessä. Mutta WhatsApp ei tarjoa kokonaisvaltaista sosiaalisen median palvelua, kuten eivät muutkaan kärkikilpailijat.

Facebookin harjoittama tietojenkeruu käytäjistään on ollut vahvasti tapetilla viime aikoina. Moni nuori on alkanut käyttää Snapchat-palvelua, jonka kautta voi lähettää kuvia, jotka katoavat nopeasti niiden lähettämisen jälkeen.

Miller huomauttaa, että käyttäjien pako Facebookista ei kuitenkaan näytä olevan mikään kannanotto valvontaa tai suuria yrityksiä vastaan. 

Esimerkiksi kuvien jakamiseen tarkoitettu suosittu Instagram-palvelu on - kenenkäs muunkaan kuin Facebookin omistama.

Se päivä kun äiti lähetti kaveripyynnön

Käänteentekevä hetki nuoren Facebook-käyttäjän elämässä on tapahtunut silloin, kun äiti on lähettänyt palvelun kautta kaveripyynnön.

- Et kerta kaikkiaan voi olla nuori ja vapaa, jos tiedät, että vanhempasi pääsevät käsiksi kaikkiin hairahduksiisi. Facebook ei vain ole enää siisti juttu, kirjoittaa Miller.

Millerin mukaan vaikuttaa siltä, että lähimmät ystävät käyttävät keskenään Snapchatia. WhatsAppia käytetään melko läheisten ystävien kesken ja Twitteriä puolestaan laajemman ystäväpiirin kesken.

Instagramia käytetään hieman eri tavalla ja siihen piiriin kuuluu enemmän myös tuntemattomia tahoja.

Lue myös:

    Uusimmat