Mainos

Facebook.fi vie yllättävään paikkaan

Nettiosoite facebook.fi ohjaa yllättävälle verkkosivulle. Yhteisöpalvelu Facebookin sijaan osoite ohjaa vippivertailu-fi-nimiselle pikavippisivustolle.

Viestintävirastossa tapaus tunnetaan. Facebookilta ei ole kuitenkaan kuulunut valitusta asiasta.

– Facebook voisi vaatia verkkotunnuksen peruuttamista. Siihen saattaisi olla perusteet, sillä Facebook Inc on hakenut Facebook-tavaramerkkiä Euroopan tavaramerkkirekisteristä, kehityspäällikkö Sami Salmensuo Viestintävirastosta kertoo.

Ennakkotarkastus loppui vuosia sitten

Yleisesti ottaen verkkotunnusten rekisteröinti on kuitenkin nykyään varsin vapaata. Hakemuksia ei enää tarkisteta etukäteen.

– Ennakkotarkastusta ei ole ollut vuoden 2003 syyskuusta lähtien. Sitä ennen verkkotunnuksen piti olla täsmälleen sama kuin rekisteröity nimi tai merkki, Salmensuo sanoo.

Salmensuon mukaan periaatteena on nyt se, että kaikki verkkotunnukset ovat vapaita rekisteröitäväksi. Hakuvaiheessa on kuitenkin hakijan vastuulla tarkistaa, että ei loukkaa kenenkään suojattua nimeä tai merkkiä. Loukkauksen tapahtuessa taas tavaramerkin haltija voi vaatia rekisteröinnin peruuttamista tai siirtoa itselleen.

Facebook.fi- tapaus on Salmensuon mukaan kuitenkin harvinainen. Yrityspuolella isompi ongelma on väärin kirjoittamiseen perustuva niin sanottu typosquatting, jossa verkkotunnukset muistuttavat läheisesti tunnettuja verkkotunnuksia.

– Näissä tapauksissa voidaan jälkikäteen arvioida, onko jotakin hyötymis- tai vahingoittamistarkoitusta. Tavaramerkin haltija voi vaatia verkkotunnuksen peruuttamista tai siirtoa, Salmensuo sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.