F1-varikolla kytee valtava skandaali: seitsemän tallia asettui FIAn ja Ferrarin vastaiseen rintamaan

Seitsemän F1-tallia julkaisi keskiviikkona yhteisen tiedotteen, jossa ne ilmaisivat tyytymättömyytensä FIAn taannoiseen päätökseen Ferrarin voimayksiköihin liittyen.

Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, Racing Point, AlphaTauri ja Williams sanovat olevansa "yllättyneitä ja järkyttyneitä" FIAn viime perjantaina julkaisemasta tiedotteesta.

FIA kertoi tuolloin, että kolme kuukautta jatkuneet tutkimukset Ferrarin vuoden 2019 voimayksikön kimpussa olivat tulleet päätökseensä. Tutkimusten päätteeksi FIA solmi Ferrarin kanssa sopimuksen, jonka yksityiskohdat oli määrätty salassapidettäviksi.

Ferrarin on epäilty kierrättäneen voimayksikössään enemmän polttoainetta kuin säännöt sallivat ja saavuttaneen näin kilpailullista etua.

FIAn tiedotteessa ei ollut mainintaa sääntörikkomuksesta muttei myöskään siitä, että voimayksikkö olisi ollut sääntöjen mukainen. Tästä huolimatta asiassa oli jotain sovittavaa, ja Ferrari muun muassa velvoitettiin rahoittamaan FIAn tutkimustyötä päästöihin ja ympäristöystävällisiin polttoaineisiin liittyen.

Tiedotteen sisällön lisäksi F1-varikolla hiersi myös sen julkaisuajankohta. Tiedote julkaistiin 10 minuuttia ennen viimeisen testipäivän päättymistä, niin, ettei ketään asiaankuuluvaa ollut mahdollista enää haastatella, ja kenties niin, että asia hautautuisi testeihin liittyvän uutisoinnin alle.

Seitsemän edellä mainittua tallia vaativat kattojärjestöltä läpinäkyvyyttä.

– FIAlla on vastuu toimia hyvän hallinnon, lahjomattomuuden ja läpinäkyvyyden korkeimpien standardien mukaisesti. Vastustamme suuresti FIAn salaista sopimusta Ferrarin kanssa, ja haemme päättäväisesti asiaan kunnollista lopputulemaa. Haluamme varmistaa, että lajimme kohtelee kaikkia kilpailijoita reilusti ja tasapuolisesti. Teemme näin fanien, osallistujien ja osakkeenomistajien hyväksi, tiedotteessa sanotaan.

– Tämän lisäksi olemme tarpeen mukaan valmiita suojautumaan asiassa oikeudellisesti, asianmukaisten prosessien ja toimivaltaisten tuomioistuinten puitteissa.

Seitsemän tallin vetoomuksesta puuttuu Ferrarin lisäksi vain sen moottoriasiakkaiden Haasin ja Alfa Romeon nimet.

Lue myös:

    Uusimmat