F1 teki sääntömuutoksen raivoa herättäneen loppuratkaisun vuoksi – yksi merkittävä sana vaihtui

F1-kausi alkaa viikonloppuna Bahrainissa – nämä ovat ennakkoasetelmat 13:15
F1-kausi alkaa viikonloppuna Bahrainissa – nämä ovat ennakkoasetelmat

Formula ykkösten toimintaa valvova autourheilun kattojärjestö FIA on tehnyt yhden pikkuriikkisen mutta merkittävän muutoksen sääntöihin, jotka koskevat kierroksella ohitettuja autoja.

Sääntömuutoksen taustalla ovat viime kauden päätösosakilpailun viimeisten kierrosten tapahtumat, jolloin turva-auto oli kutsuttu radalle, ja autot ajoivat letkassa sen perässä. Lewis Hamilton oli kärjessä takanaan viisi kierroksella ohitettua kuljettajaa ja toisena oleva Max Verstappen.

Ennen kuin turva-auto kutsuttiin pois radalta, sittemmin potkut saanut kilpailujohtaja Michael Masi käski Hamiltonin ja Verstappenin välissä olleita autoja ohittamaan letkan ja ajamaan muut kiinni kierroksella.

Tämän jälkeen kisaa jatkettiin. Varikolla renkaidenvaihdossa käynyt Verstappen kuittasi Hamiltonin ohi viimeisellä kierroksella ja nousi kisan voiton myötä maailmanmestariksi.

Hamiltonin talli Mercedes katsoi Masin tulkinneen sääntöjä väärin, kun hän ei käskenyt kaikkia autoja ottamaan niiden todellista sijoitustaan letkassa. Protesti kuitenkin hylättiin, vaikka tuomaristo myönsi, ettei kaikkia sääntöjä välttämättä noudatettu aivan kirjan mukaan.

Nyt FIA:n ja F1:n tahtotilana on, ettei vastaavaa pääse enää tapahtumaan, ja sen vuoksi sääntöihin on tehty yhden sanan suuruinen tarkennus, jonka katsotaan poistavan tulkinnanvaraisuutta.

F1:n englanninkielisissä säännöissä monitulkintainen sana "any" korvataan sanalla "all", ja nyt pykälä 48.12 vaatii kaikkia kierroksella ohitettuja kuskeja hakemaan todellinen sijoituksensa ohittamalla turva-auton ja muut edessä olevat kuljettajat.

Alkavalle F1-kaudelle englanninkielinen sääntöpykälä kuuluu seuraavasti (muutettu sana kursiivilla): "If the clerk of the course considers it safe to do so, and the message ‘lapped cars may now overtake’ has been sent to all competitors using the official messaging system, all cars that have been lapped by the leader will be required to pass the cars on the lead lap and the safety car".

Mercedeksen näkökulmasta aiemmin säännöissä ollut termi "any" päästi F1-sarjan pälkähästä tulkinnanvaraisuudellaan, eikä Abu Dhabin loppuratkaisun tapahtumia, Verstappenin nousua voittajaksi, täytynyt mitätöidä kabinetissa Hamiltonin eduksi.

Vaikka ratkaisu oli kyseenalainen, yleinen uskomus on, että kabinetissa mestaruuden siirtäminen Hamiltonille olisi ollut sarjan yleisen maineen kannalta vielä sotkuisempi päätös.

Jälkipyykissä pesuveden mukana meni Michael Masi, joka maksoi Abu Dhabin päätöskisan ratkaisustaan lopulta omalla työpaikallaan.

F1-kauden 2022 avausosakilpailu ajetaan Bahrainissa ensi viikonloppuna.

Lue myös:

    Uusimmat