Suomalaiset komeasti kolmen kärkeen – näin Saksan GP:n aika-ajo eteni

Formula 1 -kausi jatkui Saksan GP:n aika-ajoilla lauantaina, jossa Mercedeksen Valtteri Bottas ja Ferrarin Kimi Räikkönen ajoivat toiseen ja kolmanteen ruutuun. MTV Sport seurasi aika-ajon tapahtumia verkkosivuillaan.

Aika-ajon ylivoimainen kärkinimi oli Ferrarin Sebastian Vettel, joka päihitti Bottaksen yli kahdella kymmenyksellä. Vettelin pahin vastustaja Lewis Hamilton puolestaan hyytyi radan varteen ykkösosiossa ja hän starttaa kisaan kaukaa kärjen takaa.


Saksan GP:n aika-ajojen tilanneseuranta:

Q3:

Lopputulokset:
1. Vettel 1.11,212
2. Bottas +0,204
3. Räikkönen +0,335
4. Verstappen +0,610
5. Magnussen +0,988
6. Grosjean +1,332
7. Hülkenberg +1,348
8. Sainz +1,480
9. Leclerc +1,505
10. Perez +1,562

Sebastian Vettel ajaa ensimmäistä kertaa urallaan paalupaikalle Hockenheimin radalla. Bottakselta ja Räikköseltä loistava taistelu, mutta he joutuivat toteamaan Vettelin tänää paremmakseen. Verstappen neljäs, Haasit komeasti viides ja kuudes.

Räikkönen nousee toiseksi kahdeksan tuhannesosan päähän Vettelistä! Bottas tulee takaa kärkeen, mutta ei riitä. Vettel pamauttaa ajan 1.11,212 ja selvä paalupaikka yli 0,2 sekunnin erolla Bottakseen.


Kaikki kymmenen autoa radalla. Paalutaistosta tulee jännittävä!

Vetteliltä uskomaton kierros! 1.11,539 ja saksalainen on kiinni paalupaikassa. Bottas toisena ja Räikkönen kolmantena. Suomalaiset saavat tehdä kyllä kaikkensa, jotta pääsisivät paalupaikalle.

Räikkönen ensimmäisenä radalle. Sadetta tuskin ehtii Hockenheimin radalle aika-ajon aikana, mutta hyvä kierros kannattaa silti tehdä aikaisessa vaiheessa. Bottas ja Vettel myös radalle.

Aika-ajon viimeinen osio käynnissä. Nyt taistellaan paalupaikasta!

Q2:

Jokainen kuski ajoi toisen osion nopeimman aikansa ultrapehmeillä renkailla.

Aika-ajon toinen osio päättyy Bottaksen komennossa. Räikkönen hienosti kolmas, joten paalutaistosta tulee suomalaisittain jännittävä. Päätösosiosta putoavat Alonso, Sirotkin, Ericsson, Hamilton ja Ricciardo. 

Bottas ja Ferrarit eivät ole käyneet radalla punaisen lipun jälkeen.

Verstappenilta upea kierros ja hän nousee toiseksi 36 tuhannesosan päähän Bottaksesta.

Toisen osion alun pehmeillä renkailla ajanut Verstappen vaihtanut alleen ultrapehmeät renkaat.

Varikonportilla valo on vaihtunut vihreäksi! Näin jatketaan toisen osion viimeiset vajaa seitsemän minuuttia loppuun.

Vieläkin punainen lippu, kun rataa putsataan. Putoamisuhassa Sainz, Ericsson, Hamilton, Ricciardo ja Sirotkin.

Suomalaisten vauhti on tässä vaiheessa erittäin lupaavaa. Nähtäisiinkö tänään ensimmäistä kertaa F1-historiassa kaksi suomalaista eturivissä?

Ericssonin pyrähdyksen seurauksena radalle tuli niin paljon soraa radalle, että sessio keskeytetään punaisella lipulla. Aikaa kellossa 6.57.

Ricciardo on ulkona autostaan, joten hänkään ei tule ajamaan kolmososiossa. Ricciardolla on niin paljon lähtöruuturangaistuksia, että hän olisi startannut kisaan joka tapauksessa joukon hänniltä.

Ericsson pyöräyttää Sauberinsa hiekalle stadionosuudella, mutta saa autonsa pidettyä käynnissä. Räikkönen tulee takaa toiseksi, suomalaiset sijoilla yksi ja kaksi. Ferrarit ultrapehmeillä renkailla.

Bottas heti tuloslistan kärkeen ajalla 1.12,152. Verstappen puolestaan radalla pehmeällä renkaalla. 

Aika-ajon toinen osio on käynnissä. Muistutuksena: toisen osion kärkikymmenikkö starttaa sillä rengasseoksella, jolla toisen osion nopein aika on ajettu. Bottas välittömästi radalle ultrapehmeällä renkaalla.

Q1:

Hidastuksesta näkyy, että Hamilton ajoi rajusi kanttarin päältä ja sen myötä autosta katosi hydrauliset paineet. Siinä lienee syy Hamiltonin ongelmille.


Avausosion jälkeen ulkona ovat Ocon, Gasly, Hartley, Stroll ja Vandoorne.

Hurjaa draamaa aika-ajon avausosion loppuun! Hamiltonilla on ongelmia vaihdelaatikon kanssa ja hänen aika-ajonsa on ohi! Iso kolaus Hamiltonin mestaruushaaveille.


Rata paranee koko ajan ja sen myötä myös kierrosajat. Ensimmäisen osion lopusta tulee mielenkiintoinen.

Grosjean tempaisee huikean kierroksen ja nostaa itsensä neljänneksi. Leclerc takaa Sauberilla kuudenneksi.

Räikkönen jatkaa kovaa vauhtiaan ja nostaa itsensä kärkeen 33 tuhannesosan erolla.

Ensimmäistä osiota jäljellä kuusi minuuttia. Putoamisuhassa ovat Sainz, Hartley, Stroll, Sirotkin ja Vandoorne.

Räikkönen nousee hetkeksi kärkeen, mutta Vettel ottaa suomalaisen ajasta vielä 0,185 sekuntia pois.

Bottas tulee takaa neljänneksi puolen sekunnin päähän Ferrareista.

Räikkönen heti ensimmäisellä kierroksellaan toiseksi vain 29 tuhannesosan päähän Vettelistä. Vettelin kärkiaika 1.12,765.

Ferrarit radalle ultrapehmeillä renkailla, kun ykkössessiota on kulunut vajaa kuusi minuuttia. Myös Bottas ultrapehmeillä radalle.

McLarenille heti huonoja uutisia, sillä Vandoornen autossa on pieni tekninen vika.

Aika-ajon ensimmäinen osio on käynnissä! Sirotkin radalle heti kuivan kelin renkailla. 

--------------------------------------------------

Kello 15.57: Ilman lämpötila tällä hetkellä 22 astetta ja radan pinnasta 28 astetta.

Kello 15.52: BBC:n mukaan sateen mahdollisuus kasvaa aika-ajojen edetessä, mutta sateen osuminen aika-ajon loppupuolelle on vielä epävarmaa.

Kello 15.43: Korjaus aikaisempaan. Rata on kuivunut huomattavasti harjoituksista ja aika-ajojen alussa saatetaan päästä jo ajamaan kuivan kelin renkailla.

Kello 15.39: Tänä viikonloppuna käytössä olevat rengasseokset ovat ultrapehmeä, pehmeä ja keskikova.

Kello 15.35: Hockenheimin rata-alueella ripottelee edelleen vettä. Sade tekee tästä aika-ajosta takuulla mielenkiintoisen.


Kello 15.32: Suomalaisittain tämän kauden paalupaikkatilasto on kaksijakoinen. Räikkönen on päihittänyt tallikaverinsa Sebastian Vettelin vain kertaalleen aika-ajoissa. Bottas on pärjännyt huomattavasti paremmin, sillä hän on pystynyt lyömään tallikaverinsa Lewis Hamiltonin aika-ajoissa neljä kertaa.

Kello 15.18: Edellinen suomalaiskuskin paalupaikka Saksan GP:stä on 12 vuoden takaa, kun Räikkönen ajoi McLarenilla paalupaikalle kaudella 2006. Räikkönen starttasi paalulta myös vuotta aikaisemmin.

Kello 15.11: Red Bullin Daniel Ricciardo starttaa huomiseen kisaan joukon hänniltä, sillä hänen autoonsa on vaihdettu useita moottoriosia

Kello 15.06: Lauantaiharjoitusten perusteella ei kannata tehdä liian suuria johtopäätöksiä aika-ajojen voimasuhteista, sillä kaatosateen johdosta vain yhdeksän kuljettajaa ajoi aikakierroksen.

Kello 15.00: Oikein hyvää lauantaita ja tervetuloa liveseurantaan! Saksan GP:n aika-ajot starttaavat tasan tunnin kuluttua, eli kello 16 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat