Suomalaisille hankalat asetelmat kisaan – näin Monacon GP:n aika-ajot etenivät

Ferrarin Kimi Räikkönen ja Mercedeksen Valtteri Bottas lähtivät hakemaan paalupaikkaa Formula ykkösten Monacon GP:n aika-ajoista. Red Bullin Daniel Ricciardo oli kuitenkin päivän ykköstähti ajamalla ylivoimaisesti paalulle.

Suomalaisittain aika-ajo ei sujunut hyvin. Räikkönen ja Bottas jäivät neljänteen ja viidenteen ruutuun. Heidän tallikaverinsa Sebastian Vettel ja Lewis Hamilton puristivat molempien suomalaisten eteen sijoille kaksi ja kolme.

F1:n Monacon GP:n aika-ajojen tapahtumaseuranta:

Q3:

Lopputulokset:
1. Ricciardo 1.10,810
2. Vettel +0,229
3. Hamilton +0,422
4. Räikkönen +0,456
5. Bottas +0,743
6. Ocon +1,251
7. Alonso +1,300
8. Sainz +1,320
9. Perez +1,344
10. Gasly +1,411

Ricciardolta täysin ylivoimanen aika-ajo! Ansaittu paalupaikka. Suomalaisille ikävät tappiot tallitovereilleen, mutta huomenna on päivä uusi.


Vettel nousee toiseksi, mutta jää yli kaksi kymmenystä Ricciardolle. Hamilton ei paranna sijoitustaan. Ricciardo on paalulla. 

Suomalaisille jäi parannettavaa viimeiseen yritykseen. Erityisesti Bottakselle. Hamilton kuitenkin molempien Ferrareiden edellä. Ricciardoa ei taida kukaan tänään päihittää.

Kylläpä on Räikkösellä huonoa onnea. Toinen sija viiden tuhannesosan päässä, mutta sijoitus silti neljäs. Vettel nousi Räikkösen edelle kolmanneksi vain kolme tuhannesosaa Räikköstä nopeammalla ajalla. Tasaista on.

Ricciardolta huima kierros! 1.10,810! Aivan käsittämätön veto. Hamilton toiseksi vain viisi tuhannesosaa Räikköstä nopeammin. Bottas neljäs. 

Ja kaikki autot radalle! 

Kolmososio käynnissä! Mukana Ricciardo, Räikkönen, Vettel, Hamilton, Bottas, Ocon, Perez, Alonso, Sainz, Gasly.

Q2:

Toinen osio ajettu. Putoajat: Hülkenberg, Vandoorne, Sirotkin, Leclerc, Grosjean. Grosjean putoaa lähtöruuturangaistuksensa takia ruutuun 18. Koko kärkikymmenikkö ajoi aikansa hyperpehmeillä renkailla.

Ricciardo parantaa aikaansa lähes kymmenyksellä. Kylläpä on Ricciardo kovassa iskussa.

Räikkönen nousee toiseksi vain 38 tuhannesosan päähän Ricciardosta.

Hamiltonilta upea kierros. Hän nousee kolmanneksi. Bottas takaa viidenneksi.

Ja sieltä Mercedekset tulevat sisään. Putoamisuhassa seitsemän minuuttia ennen session päättymistä: Hamilton, Sirotkin, Leclerc, Bottas, Grosjean.

Mercedesten on pakko vaihtaa hyperpehmeät renkaat alle, jotta he pääsevät edes viimeiseen osioon mukaan.

Ricciardolta hurja kierros 1.11,353. Vettel toiseksi ja Räikkönen kolmanneksi. Hamilton yhdeksäs ja Bottas 12:s.

Bottas ja Hamilton ovat ultrapehmeillä renkailla radalla. Kaikki muut autot hyperpehmeillä.

Varikonportilla on valo vaihtunut vihreäksi ja toinen aika-ajosessio käynnissä. Muistutukseksi: se rengasseos, jolla toisen osion kärkikymmenikkö on aikansa ajanut, on myöskin se seos, millä täytyy startata huomiseen kisaan. Nähdäänkö tämän osalta taktikointia?

Q1:

Ykkösosio ajettu. Ulkona Hartley, Ericsson, Stroll, Magnussen ja Verstappen. Räikkönen ja Bottas lopulta jatkoon.

Bottas nostaa itsensä kolmanneksi! Loistava kierros paineen alla.

Bottas putoaa nyt sijalle 16! Nyt on onnistuttava.

Hartley nostaa itsensä Bottaksen edelle. Bottas putoaa jo sijalle 15. Suomalaisen pakko onnistua omalla kierroksellaan.

Bottas on nyt vaikeuksissa sijalla 13. Tallikaveri Hamilton kuitenkin kolmantena. Putoamisuhassa viisi minuuttia ennen loppua: Hartley, Ericsson, Stroll, Magnussen, Verstappen.

Verstappenin vaihdelaatikko joudutaan vaihtamaan jä hänen aika-ajonsa jää väliin. Iso pettymys hollantilaiselle.

Järjestys on tällä hetkellä täysin sekaisin, koska hyvän kierrosajan saaminen ei ole helppoa. Ricciardo kärkeen ajalla 1.12,013.

Räikkönen kärkeen ajalla 1.12,670.

Ricciardo takaa 1.12,769. Nyt on kyllä Monacon radalla valtavasti ruuhkaa, sillä 19 autoa radalla, mutta se kuuluu pelin henkeen tällä radalla.

Vettel kärkeen varsin vaisulla ajalla 1.13,165. Bottas tällä hetkellä kuudentena.


Ja lähes kaikki autot välittömästi radalle. Vain Red Bullit ja Carlos Sainz vielä varikolla.

Vihreä valo palaa ja aika-ajot käynnissä! Samalla huhut kertovat, että Verstappenin vaihdelaatikossa on ongelmia. Saas nähdä, pääseekö hän aika-ajojen aikana radalle.

-------------------------------------------------------

Kello 15.57: Lämpötila on sen kuin kohonnut ruhtinaskunnassa. Ilman lämpötila lähes 26 astetta.

Kello 15.53: Haasin Romain Grosjeanilla on kolmen lähtöruudun rangaistus niskassaan Espanjan GP:n lähdössä aiheutetun kolarin myötä.

Kello 15.50: Räikkösen autoon on vaihdettu uusi moottorin elektroninen ohjausyksikkö.

Kello 15.48: Räikkösen viime kauden paaluaika 1.12,178 on jo pistetty tämän viikonlopun aikana Ricciardon toimesta. Ricciardon aika tänään oli 1.11,786. Tähän vaikuttavat hyperpehmeät renkaat, jotka Pirelli toi täksi kaudeksi.

Kello 15.45: Suomalaisista paalulle Monacossa ovat ajaneet Mika Häkkinen (1998, 99) ja Räikkönen (2005, 17). 

Kello 15.34: Monacossa nähtiin torstaina hieno hetki, kun Keke ja Nico Rosberg ajoivat näytösajon omilla maailmanmestaruusautoillaan. Keke ainakin innostui kokemuksesta.


Kello 15.18: Sade ei ainakaan sotke ajamisia Monacossa tänään. Ilman lämpötila on 24 astetta ja radan pinnasta mitattuna peräti 45 astetta.

Kello 15.13: Sky Sportsin mukaan Red Bull on saamassa Verstappenin auton kuntoon aika-ajoja varten.

Kello 15.10: Red Bullit ovat olleet koko viikonlopun ajan kaksi nopeinta autoa, mutta Verstappen vaikeutti omaa valmistautumistaan aika-ajoihin romuttamalla autonsa aivan lauantaiharjoitusten lopussa.


Kello 15.05: Suomalaisittain viime kauden aika-ajoista Monacosta on hyviä muistoja. Räikkönen ajoi tuolloin paalulle, vaikka kisasta jäikin kitkerä maku voiton karattua tallikaveri Sebastian Vettelille.

Kello 15.00: Hyvää lauantaita ja tervetuloa Monacon GP:n aika-ajojen liveseurantaan. Aika-ajot käynnistyvät Suomen aikaa kello 16.00, eli tasan tunnin päästä.

Lue myös:

    Uusimmat