F1-lehdistökatsaus: Kimi Räikkönen ei antautunut, koska tiesi tilanteensa Ferrarilla?

Kimi Räikkösen lähes täydellinen viikonloppu kovien paineiden alla Ferrarin kotiyleisön edessä sekä Sebastian Vettelin jälleen yksi pahan luokan virhe värittivät kirjoittelua italialaisessa F1-mediassa Monzan osakilpailun jälkeen.

Räikkönen kukisti Vettelin aika-ajossa tehden keskinopeudeltaan koko F1-historian kovavauhtisimman kierroksen. Sunnuntain kisassa hän kuitenkin jäi yksin Vettelin osuttua alussa Lewis Hamiltoniin. Mercedes-kuski saalisti Räikkösen tallikaverinsa Valtteri Bottaksen avulla ja vei kisavoiton Ferrarin nenän edestä.

Vettel pystyi nousemaan neljännelle sijalle, mutta putosi jo 30 pisteen takaa-ajoasemaan Hamiltonin johtaessa MM-sarjaa. Italian media on laskenut tarkkaan saksalaisen virheistä johtuvia pistemenetyksiä, joista tämänkertainen oli jo viides tälle kaudelle.

– Jälleen yksi tappio, joka johtui kuskin virheestä eikä tekniikan pettämisestä. Hän on häviämässä MM-taistelun, ei Ferrari, arvostelee La Gazzetta dello Sportin Umberto Zapelloni.

– Vettel teki jälleen yhden oman maalin sen jälkeen, kun oli mokannut Hockenheimin sateessa, lyttää blogisti Leo Turrini.

– Mestari, jolla ei ole lainkaan keskitasoa: erittäin vahva tai erittäin hauras, näkee Corriere della Seran Giorgio Terruzzi.

Kimi tiesi sopimuksensa loppumisesta?

Kimi Räikkösen tilanne vaikuttaa jälleen asteen huolestuttavammalta, sillä muun muassa saksalainen Auto Motor und Sport kertoi viikonloppuna Ferrarin jo tehneen sopimuksen Charles Leclercin nostamisesta hänen suomalaisen tilalle.

Monzan voitto olisi ollut Räikköselle upea tapa jättää jäähyväiset – tai tehdä selväksi, että Ferrari tekisi virheen hänestä luopuessaan.

– Räikkönen antoi fantastisen esityksen, mutta Bottas ja renkaat veivät häneltä voiton, joka olisi ollut sinetti ikimuistoiselle uralle, Turrini valittelee.

Sport Mediasetin Luca Budel näki Räikkösen alun taistelussa Vetteliä vastaan merkkejä siitä, että suomalaisella ei olisi enää mitään hävittävää Ferrarin sisällä.

– Ehkä Kimi ei ollut valmis nöyrtymään, koska hän tiesi, ettei hänen sopimustaan uusita? Budel pohtii.

Samaa puhuu jättilehti La Gazzetta dello Sport, joka julisti jo kesäkuussa Ferrarin päätöksestä vaihtaa Räikkönen Leclerciin. Nyt Italiassa ollaan kallistumassa sille kannalle, että Ferrari haluaa kunnioittaa heinäkuussa menehtyneen johtajansa Sergio Marchionnen toivetta Sauber-kuskin nostamisesta sen sijaan, että uusi puheenjohtaja Louis Camilleri suosisi ”rakkaaksi ystäväkseen” kutsumaansa suomalaista.

– Meillä on vahvat epäilyt siitä, että Leclerc on pannut mustaa valkoiselle, ja että Ferrari on myöhemmin yrittänyt sijoittaa hänet toiseen tiimiin ja saanut vastaukseksi ei, koska Charles olisi otettu vain kahden vuoden sopimuksella. Siinä kohtaa asiat olisivat kääntyneet monacolaisen eduksi, taustoittaa Gazzettan Pino Allievi.

Hamilton osoitti jälleen suuruutensa

Mercedes voitti Monzassa jo viidettä kertaa peräkkäin, mutta hybridiaikakauden valtakaudellaan se on nyt ensimmäistä kertaa altavastaajana voimaa vaativilla vauhtiradoilla. BBC:n Andrew Benson toteaa kolumnissaan, että kyseessä oli nimenomaan Lewis Hamiltonin taidonnäyte.

– Voittojen ryöstäminen silloin, kun ennusteet ovat sinua vastaan, on suurten kuljettajien merkki, ja Hamilton todisti jälleen paikkansa jumalten temppelissä yhdellä parhaista kisoistaan, Benson ylistää.

Palkintopallihaastattelut tehnyt Felipe Massa kommentoi Hamiltonin esitystä pitkälti samoin sanoin, mutta alhaalla tilaisuutta seurannut italialaisyleisö otti Mercedes-kuskit vastaan hyytävällä buuauskonsertilla, jonka takia Bottasta ei haastateltu katsojien edessä lainkaan.

Benson myös ihmettelee Vettelin käytöstä, sillä aika-ajon jälkeen tämän radioon lausuma ”me keskustelemme tästä jälkeenpäin” antoi vihjeen siitä, että saksalaiselle jäi jotain hampaankoloon Räikkösen saatua häneltä vetoapua viimeisellä aikakierroksella.

Startissa Räikkönen ei kuitenkaan antanut tietä tallikaverilleen, joka sortui ohitusyrityksessään kohtalokkaaseen virheeseen.

– Jos Ferrari oli keskustellut taktiikasta ennen kisaa ja todennut, että paras tapa on pysyä keulilla ja pitää Hamilton takana, se ei ainakaan näyttänyt siltä kisan ensi sekuntien jälkeen, Benson sanoo.

– Kaikki kolme ajoivat kilpaa keskenään, ja Ferrarin hakema täydellinen kisa alkoi hajota käsiin, hän lisää.

Valtteri Bottas sai edellisen viikonlopun Belgian GP:n jälkeen kuulla muuttuneesta tilanteesta Mercedeksellä, mikä pakotti hänet loppukaudeksi tekemään enemmän työtä tiimin kuin itsensä hyväksi käsistä livenneen MM-taistelun takia.

Autosportin Edd Straw muistutti, ettei Bottaksella ollut vaisulta näyttäneen viikonlopun aikana missään kohtaa samanlaisia edellytyksiä menestyä kuin Hamiltonilla.

– Ottaen huomioon, että Bottaksella oli vaikea viikonloppu, jossa hänellä ei oikein ollut Hamiltonin vauhtia (vaikkakin vetoavun puute aika-ajossa ylikorosti eroa), hän ylsi palkintopallille ja oli osaltaan vaikuttamassa Hamiltonin voittoon, Straw arvioi.

F1-kausi jatkuu viikon tauon jälkeen Singaporen iltavaloissa.

Lue myös:

    Uusimmat