F1-lehdistökatsaus: Bottaksen vallankumous antaa Hamiltonille vakavan masennuksen

Valtteri Bottas sai ensimmäistä kertaa myös italialaisen median taakseen, kun hän nappasi uransa ensimmäisen voiton Venäjän GP:ssä. Bottas hallitsi kisaa lähdöstä maaliin mestarillisella rauhallisuudella, mikä sai paatuneemmankin Bottas-kriitikon heltymään.

Italialainen Giorgio Terruzzi tuntuu etsivän jokaisessa kilpailussa Bottaksen tekemisestä kaikki negatiiviset asiat, mutta tällä kertaa hän antoi Bottakselle täyden kympin kisa-arviossaan.

– Elämän ensimmäinen voitto, jonka hän ansaitsi mestarillisella lähdöllä ja ykkösluokan hermottomuudella. Kaikesta huolimatta kasvot pysyivät kuin taloustieteen opiskelijalla: viileinä, kyllä, Terruzzi kirjoitti.


La Gazzetta dello Sportin Umberto Zapelloni otsikoi, että "Bottas esti Ferrarin vallankumouksen". Zapellonin mielestä Ferrari saavutti silti viikonloppuna paljon, koska Lewis Hamiltonilla oli niin hankala viikonloppu. Lisäksi Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen valloittivat aika-ajossa eturivin punaisille.

– Nyt Mercedeksen on vaikeampi antaa tallimääräyksiä. Ja kun he taistelevat keskenään, Vettel saattaa nauttia siitä, Zapelloni totesi viitaten MM-taisteluun.

Sky Sportsin asiantuntija Martin Brundle oli Zapellonin linjoilla, hänen mielestään Vettelin haaveet viidennestä maailmanmestaruudesta kasvavat, jos Mersu-kuskit syövät toisiltaan pisteitä.

– Bottas on voittanut Hamiltonin nyt kaksi kertaa aika-ajossa ja hän kukisti tallikaverinsa kisassa täysin. Mercedeksellä on nyt ongelma. Heillä on ongelma, jota Ferrarilla ei ole. Toki MM-pisteiden suhteen matka on vielä pitkä, Brundle analysoi kisan jälkeen.

Terruzzi kirjoitti Corriere della Sera -lehdessä vallankumouksesta, muttei Zapellonin tavoin punaisesta sellaisesta.

– Kunnon Venäjän vallankumouksen teki Valtteri Bottas. Hän käänsi orastaneen Ferrarin suurvoiton menetetyksi tilaisuudeksi. Hän myös käänsi Mercedeksen roolit. Hän näytti yhtäkkiä (Nico) Rosbergilta, mikä on vakava masennus Hamiltonille, joka ei ollut vireessä Sotshissa. Neljäs on viimeinen, kun kisassa on mukana vain kaksi tallia, Terruzzi kirjoitti.

– Tämä suomalainen poika näyttää pankkivirkailijalta, kylmältä myös voiton hetkellä, mutta silti hänellä oli hermoja ja sydäntä tehdä ainut liike, joka Venäjällä ratkaisee: nousi kärkeen lähdössä. Bottas toi Mercedeksen johtoon valmistajien MM-taistelussa, hän jatkoi.


Mittatilaustyönä tehty Valtteri

Brittilehti Telegraphin Oliver Brown maalaili, että lumisessa Nastolassa ajo-oppinsa saanut Bottas näytti sellaista pohjoismaalaista viileyttä ja taitoa, ettei kukaan voi pitää häntä vain Hamiltonin oppipoikana. Bottas oli kaikissa harjoituksissa, aika-ajossa ja kisassa tallikaveriaan nopeampi.

– Tällä tahdilla hänellä on vahvat perusteet pyytää (Mercedes-pomo) Toto Wolffilta isompaa luottamuksenosoitusta kyvyilleen kuin vain yhden vuoden sopimus, Brown kirjoitti.

– Nyt on vaikea nähdä, että Mercedes olisi voinut löytää ketään yhtä hyvin mittatilaustyönä sopivaa Rosbergin tilalle. Bottas täyttää molemmat vaatimukset; hän on vaikuttavan nopea ja riittävän diplomaattinen, ettei hän järkytä Hamiltonia, hän jatkoi.

Italialaisen Leo Turrinin mielestä Bottas lähetti Hamiltonin vauhdilla suunnittelupöydän ääreen. Ferrarin miehenä hän painotti, että huonoja asioita pitää kehittää.

– Vettelkään ei ole aina täydellinen lähdössä, jossa kaikki ratkesi, Turrini kirjoitti.

La Gazzetta dello Sportin Pino Allievi antoi Bottakselle kymmenen pistettä lähdöstä, 9,5 ajorytmistä ja 8,5 johtoaseman puolustamisesta. Miinusta tuli renkaiden lukkiutumisesta, joka vaikeutti menoa entisestään Vettelin hyökätessä. Hamiltonille tarjolla oli vain risuja.

– Liikaa valitusta, liian epätasaista, liian hermostunutta. Ehkä hän oli liian varma, että Rosbergin hyvästien jälkeen hänellä olisi myötätuulta. Hänen pitää nyt nollata itsensä. Ja ottaa kylpy nöyryyttä, Allievi linjasi.

Ferrari-huuma nousee

Bottakselle täydet pisteet antanut Terruzzi arvosti Räikkösen suorituksen vain vitosen arvoiseksi. Terruzzia ei pahemmin vakuuttanut sekään, että Räikkönen ajoi kisan nopeimman kierroksen ja loistavasti saatuaan alle superpehmeät renkaat.

– Saan tästä tavalliseen tapaan vastaäänten kuoron. Jonkun pitää silti selittää, miksei hän koskaan tarjoa todella riemukasta kisaa, ja miten hän pystyy ajamaan kovaa ain, kun siitä ei ole enää mitään hyötyä. Nyt pitää lakata sanomatta, ettei hänellä ole hyvää tuntumaa Ferrariin, Terruzzi kirjoitti ja irvaili sillä, että Räikkönen ihmetteli radiossa miten Bottas voi olla hänen edellään.

Myös La Gazzetta dello Sportin Andrea Cremonesi antoi Bottakselle arvosanaksi 10. Räikköselle oli tarjolla oli 6,5.

– Kärsi lähdöstä likaiselta puolelta, puolusti hyvin asemaansa Hamiltonia vastaan, mutta ei sitten saanut rytmiä. Eturivin takia odotin enemmän, Cremonesi tiivisti.

Sekä Cremonesi että Terruzzi antoivat Hamiltonille Räikköstä heikommat arvosanat.

Oman tallinsa omistanut italialainen Gian Carlo Minardi koki, että Venäjän GP:ssä saatiin Ferrarin kannalta tärkeitä viestejä.

– Sebastian Vettelin järisyttävän paalupaikan jälkeen Kimi Räikkönen teki kisan parhaan kierroksen. MM-sarja on menossa heidän suuntaansa ja tällä tiellä pitää jatkaa ja jättää toinen Mercedes aina palkintopallilta ulos. Ferrari osoittaa kykyään kehittää autoa ja laittaa vastustajalleen oikeanlaista painetta, Minardi sanaili.

Minardi nosti myös hattua Bottakselle, joka näytti sen mihin Mercedes pystyy, toisin kuin Hamilton.

– Jos hän jatkaa näin, se saattaa lopettaa rauhan tallin sisällä, Minardi povasi.

Entinen Ferrari-kuski Jean Alesi katsoi, ettei Vettel laskeskellut MM-pisteitä ja vain tyytynyt kakkossijaan, vaan yritti tosissaan ottaa voiton.

– Minulla on nyt paljon syytä uskoa Ferrarin mestaruuteen. Kimi oli myös todella kilpailukykyinen, Alesi totesi Corriere della Serassa.

Saksalainen Die Welt piti omaa poikaansa Vetteliä voittajana, vaikkei hän voittanutkaan. Lehti laskeskeli, että kun MM-johto Hamiltoniin nähden kasvoi 13 pisteeseen, siinä on tarpeeksi syytä olla tyytyväinen.

– Mutta Ferrari-kuskilla on nyt toinenkin kilpailija MM-tittelistä, Mercedeksen Valtteri Bottas, Die Welt tiivisti.

Seuraavan kerran pisteistä taistellaan Barcelonassa 14. toukokuuta.


Lue myös:

    Uusimmat