Ex-presidentti Trumpin virkasyyte on toimitettu senaattiin – "Kuin bensan heittämistä liekkeihin"

7:17
Trump on luvannut palata "muodossa tai toisessa". Asiantuntija kertoo, mitä on odotettavissa.

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin virkasyyte on toimitettu edustajainhuoneesta senaattiin.

Virkarikossyyte koskee Trumpin vastuuta kongressitalon loppiaisen mellakasta, jota tämän on katsottu lietsoneen puheillaan.

Virkasyytteen senaattiin toimittaneet yhdeksän asiaa hoitanutta käveli hiljaisuudessa samoilla käytävillä, joille Trumpin tukijat tunkeutuivat 6. tammikuuta. Sitten edustaja Jamie Raskin luki syytteet ääneen republikaanienemmistöisessä senaatissa. Demokraateilla on hallussaan 50 paikkaa 100-paikkaisessa senaatissa, mutta he tarvitsisivat lisäksi 17 republikaanin äänen virkasyytteen läpimenoon. Vaikka moni republikaani on kritisoinut Trumpin toimintaa viime viikkoina, on epäselvää, äänestääkö moni lopulta virkarikossyytteen puolesta.

Presidentti Joe Biden sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa, ettei usko 17 republikaanisenaattorin äänestävän Trumpin tuomitsemiseksi. Hänen mukaansa tilanne olisi eri, jos Trumpilla olisi vielä presidenttikautta kuusi kuukautta jäljellä. 

"Puhumme nyt presidentistä, joka seisoi väkijoukon edessä ja käski heidän mennä sisälle kongressitaloon"

Republikaanit ovat vastustaneet virkasyytteen viemistä eteenpäin pääasiassa siksi, että Trumpin presidenttikausi on jo ohi.

– Mielestäni virkarikossyyte on typerä. Se on ei-rakentava. Maassamme roihuaa jo nyt tuli, ja tämä on kuin bensan heittämistä liekkeihin, sanoi republikaaniedustaja Marco Rubio Fox Newsille aiemmin.

Demokraattien mukaan Trump tulee kuitenkin saattaa vastuuseen. Demokraattiedustaja Elizabeth Warrenin mukaan tammikuun 6. päivän tapahtumat "ylittävät kaikkien niiden muiden normien rikkomisen, joita Trump presidenttikaudellaan rikkoi".

– Puhumme nyt presidentistä, joka seisoi väkijoukon edessä ja käski heidän mennä sisälle kongressitaloon. Presidentistä, joka käski väkijoukkoa menemään sisälle ja pysäyttämään hallinnon laillisen toiminnan, jotta hän voisi pysyä Valkoisessa talossa. Se on täysin väärin, hän sanoi uutiskanava CNN:lle.

Virkasyytteen käsittelyn on määrä alkaa senaatissa kahden viikon kuluttua 8. helmikuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja