Ex-pääministeri Sharifin puolue julistautui Pakistanin vaalien voittajaksi, vaikka muut ehdokkaat saivat enemmän parlamenttipaikkoja

Pakistanin entisen pääministerin Nawaz Sharifin Muslimiliitto julistautui lauantaina Pakistanin vaalien voittajaksi, vaikka itsenäiset ehdokkaat olivat saamassa enemmistön parlamenttipaikoista. Sharif kutsui muita puolueita yhteistyöhön, sillä hänen puolueensa paikat eivät riitä hallituksen muodostamiseen.

Nawaz Sharifin Muslimiliitto (PML-N) julistautui lauantaina Pakistanin vaalien voittajaksi. PML-N saikin rekisteröityneistä puolueista eniten paikkoja, mutta itsenäiset ehdokkaat olivat silti saamassa enemmistön.

Lauantaina aamulla, kun ääntenlasku oli edelleen kesken, riippumattomat ehdokkaat olivat saaneet 100 paikkaa tarjolla olleista 266 parlamenttipaikasta. 

Riippumattomista ehdokkaista 89 oli sellaisia, joiden katsotaan olevan vahvasti kytköksissä vankilassa olevaan toiseen entiseen pääministeriin Imran Khaniin ja hänen perustamaansa PTI-puolueeseen.

PTI ei saanut osallistua puolueena vaaleihin, joten sen ehdokkaat olivat mukana riippumattomina.

Muslimiliitto oli lauantaihin mennessä saanut 73 paikkaa ja Pakistanin kansanpuolue (PPP) 54. Pienpuolueet saivat 27 paikkaa.

– Meillä ei ole riittävän suurta enemmistöä, jotta voisimme muodostaa hallituksen, joten kutsumme muita vaaleissa menestyneitä puolueita ja ehdokkaita yhteistyöhön kanssamme, Sharif sanoi puolueen toimistossa Lahoressa.

Khanin puolue syytti vaalivilpistä

Itsenäiset ehdokkaat eivät voi muodostaa hallitusta omin voimin. Sen sijaan he voivat muodostaa liittouman minkä tahansa toisen puolueen kanssa kolme vuorokautta vaalien jälkeen.

PTI pani sosiaaliseen mediaan tekoälyn avulla luodun videon, jossa väitettiin puolueelle lojaalien ehdokkaiden voittaneen vaalit.

– Riippumattomien lähteiden mukaan olimme saamassa 150 parlamenttipaikkaa ennen kuin vaalitulosten väärentäminen alkoi. Khan sanoi videolla, jossa oli käytetty aitoa videokuvaa vuoden takaa sekä tekoälyllä luotua puhetta.

Pakistanin vaikutusvaltainen armeija peräänkuulutti vastakkainasettelun lopettamista.

– Vaalit eivät ole nollasummapeli, jossa voitetaan ja hävitään. Kansakunta tarvitsee vakaata ja parantavaa kättä, jotta se voi siirtyä eteenpäin anarkian ja vastakkainasettelun politiikasta, sanoi komentaja Syed Asim Munir armeijan toimittaman lausunnon mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat