Pakistanin vaaleissa odottamaton tulos

Tutkijan mukaan Pakistanin vaalien tulos ei todellakaan ole se, mitä odotettiin.

Vankilassa olevaan Pakistanin ex-pääministeriin Imran Khaniin ja hänen perustamaansa PTI-puolueeseen kytköksissä olevat ehdokkaat ovat menestyneet hyvin Pakistanin vaaleissa.

Erittäin hitaasti edistyneen ääntenlaskun mukaan riippumattomina ehdokkaina vaaleissa mukana olevat ehdokkaat olivat perjantaiaamuun mennessä varmistaneet 12 paikkaa maan 266-paikkaiseen parlamenttiin, mikä oli vain kaksi paikkaa vähemmän kuin toisen ex-pääministerin Nawaz Sharifin Pakistanin Muslimiliiton (PML-N) ehdokkailla oli koossa.

Televisioasemien epävirallisten laskelmien mukaan riippumattomat ehdokkaat olivat johdossa ääntenlaskennassa monissa niistä vaalipiireistä, joiden ehdokkuus oli vielä auki.

– Vaalien tulosta pidettiin varmana, mutta se varmuus järkkyi heti alussa. Tulossa ei todellakaan ole sellainen tulos, jota odotettiin, kiteytti Yalen yliopiston valtio-opin apulaisprofessori Sarah Khan.

Vaaliviranomaisten mukaan ääntenlaskennan hitaus on johtunut ongelmista nettiyhteyksissä. Hitaasti etenevä laskenta on tuonut mukanaan myös epäilyksiä vaalivilpistä.

Khan on parhaillaan vankilassa. Hän on saanut kolme pitkää vankeustuomiota maanpetoksen lisäksi korruptiosta sekä avioliittomääräysten rikkomisesta. Lisäksi häntä on kielletty osallistumasta politiikkaan kymmenen vuoden aikana.

Myös Sharif on ollut aikaisemmin vankilassa ja maanpaossa.

Torstaina pidettyjä vaaleja varjostivat väkivaltaisuudet: vaalipäivänä tehtiin toistakymmentä iskua, joissa kuoli ainakin 12 ihmistä. Jo keskiviikkona väkivaltaisuuksissa kuoli liki 30 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat