Mainos

Ex-nokialainen tulistui jälleen: "Elop tuhoaa kaikki Nokian kilpailuvaltit"

Matkapuhelinjätti Nokian nykytilaa erittäin kovasanaisesti arvostellut Tomi Ahonen kertoo olevansa tyrmistynyt yhtiön päätöksestä lopettaa Nokia Money -mobiilirahapalvelu.

Nokian johtotehtävissä aiemmin toiminut Ahonen viittaa jälleen toimitusjohtaja Stephen Elopin vuoden takaiseen "Palava öljylautta" -muistioon. Elop vertasi muistiossa Nokian tuolloista tilannetta palavaan öljylauttaan, jolta on hypättävä pelastautuakseen.

Ahonen toteaa blogissaan Nokia Money -palvelun lopettamisen osoittavan, että Elop vain sytyttää lisää alustoja tuleen

Ahonen toteaa, että markkinoilla on monia ovelia kännykällä maksamiseen perustuvia palveluita. Ahonen kertoo, että Nokia on pitänyt mobiilirahaa yhtenä avaintekijänä tavoitellessaan uusia asiakkaita, mutta siitä huolimatta palvelu lopetetaan.

Mistä kohussa on kyse?

"Olen ällikällä lyöty Elopin toiminnasta"

Ahonen toteaa olevansa ällikällä lyöty Nokian päätöksestä lopettaa Nokia Money. Ahonen ruotii vuoden takaisen kohumuistion kohtaa, jossa Elop mainitsee elektronisen kaupankäynnin olevan olennainen osa kännyköiden ekosysteemien taistelussa.

-Olen ollut kriittinen Elopin johtamistyyliä kohtaan, mutta ainakin uskoin hänen ymmärtävän, että älypuhelimien tulevaisuus on riippuvainen ekosysteemeistä, kuten hän itsekin kirjoitti. Nyt hän kuitenkin tuhoaa aktiivisesti jotakin sellaista, jonka hän totesi olevan ekosysteemien avainasemassa, toteaa Ahonen.

Ahonen kirjoittaa, että mobiilimaksaminen on kriittisen tärkeä elementti millä tahansa mobiilialustalla ja että kännykkämaksupalvelut ovat lisääntymässä kaiken aikaa.

Ahosen mukaan Nokia on todistanut mobiilirahan syntymisen käytännössä aivan takapihallaan. Hänen mukaansa yhtiö eteni kyseiselle alueelle vahvasti ja on ollut vuosia edellä muita puhelinvalmistajia.

Ahosen mukaan Elop tuhoaa nyt Nokia Money -palvelun lopettamisen myötä Nokian huikean etumatkan Googleen ja Appleen nähden.

Nokia Money

"Tekeekö Elop Nokiasta Microsoftille orjan?"

Ahonen ihmettelee miksi Nokia ei tee kuten Google, vaikka Elop vihjasi muistiossaan, että Nokian pitäisi ottaa oppia Googlelta.

- Googlen johtaja Eric Schmidt kirjoitti Harward Business Review -julkaisussa viime vuonna, että mobiiliraha on koko Googlen strategiassa prioriteettilistan toisella sijalla, toteaa Ahonen.

-Ja nyt me kuulemme, että Nokia Money lopetetaan sen jälkeen kun Nokia oli haalinut 1,2 miljoonaa maksavaa asiakasta palvelulleen. Nokia antaa näille asiakkailleen kolme kuukautta aikaa kuluttaa Nokia Money tilinsä ja sitten palvelu lopetetaan. Nokia myös luovuttaa mobiilipankki-toimilupansa Intian pankille, hän kritisoi.

Ahonen huomauttaa, että Nokia oli jo saanut 12 prosentin osuuden Intian mobiilimaksusektorilla, joka kasvaa huimaa vauhtia.

-Elop tuhoaa yksin kaikki ne kilpailuvaltit, jotka Nokia on rakentanut. Erityisesti hän tuhoaa ekosysteemitaistelun johtajuuteen tarvitut palat.

Ahonen päättää kirjoituksensa vaatimukseen Elopin erottamisesta. Hän myös kysyy, että tekeekö Elop kaiken tämän, jotta Nokiasta tulisi Microsoftin orja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.