Mainos

Ex-johtaja: Skandian hallitus tiesi enemmän kuin selvitys väittää

Ruotsalaisen vakuutusyhtiö Skandian johdon toimia tutkineen asianajajan Otto Rydbeckin eilen julkaistusta Skandia-selvityksestä peiteltiin tietoja siitä, mitä yhtiön hallitus oikeastaan tiesi johdon bonuksien katon poistosta, väittää yhtiön entinen toimitusjohtaja Lars-Eric Petersson.

Rydbeckin selvitys väittää Peterssonin muun muassa poistaneen korvauskaton yhtiön johdon bonuksista ilman hallituksen lupaa. Skandian hallituksen silloinen puheenjohtaja Sven Söderberg lähetti hallitukselle ja Peterssonille 22.joulukuuta 1997 päivätyn kirjeen, josta ilmenee, että Söderberg ja yhtiön hallituksen silloinen varapuheenjohtaja Bengt Braun suhtautuivat myönteisesti katon poistamiseen toisesta yhtiön bonusjärjestelmistä, kertoo ruotsalainen uutistoimisto TT.

- Viime viikon hallituksen kokouksen pöytäkirja tulee sisältämään valituksen siitä, ettei hallitukseen otettu uudelleen yhteyttä kysymyksessä. Taustalla on aikapula ja oletus, ettei hallitus kuitenkaan muuttaisi puheenjohtajiston kantaa, Söderbergin kirjeessä lukee TT:n mukaan.

Peterssonin asianajaja Christer Brantheim sanoo TT:lle, että selvitysmies Rydbeckillä oli mahdollisuus saada kirje käsiinsä. Hän ihmettelee, miksei kirje ollut mukana Rydbeckin selvityksessä.

- Hän (Söderberg) ja Bengt Braun päättivät neuvottelun jälkeen muuttaa järjestelmää niin, että 15 prosentin vuotuisen arvonlisäyksen katto otettaisiin pois, lukee puolestaan 17.joulukuuta pidetyn hallituksen kokouksen pöytäkirjassa TT:n mukaan. Rydbeckin raportin mukaan taas Lars-Eric Petersson olisi poistanut katon aiemmin syksyllä ilman hallituksen suostumusta.

Omistajakin arvosteli hallitusta

Myös Skandian omistajiin kuuluvan Kolmannen AP-rahaston toimitusjohtaja Tomas Nicolin arvosteli tänään Skandian hallituksen toimia bonusasiassa. Hän arveli, että Skandian hallitus olisi voinut tehdä enemmän sen estämiseksi, että yhtiö maksoi johtajilleen valtavia bonuksia.

- On vaikea yhdistelmä, että arvostelee toimitusjohtajaa siitä, että on joutunut pimentoon toimitusjohtajan toimien takia ja sitten jättää tekemättä mitään, kun selviää, mitä on tapahtunut, Nicolin sanoi TT:n mukaan.

Nicolinin mielestä hallituksen olisi pitänyt ryhtyä toimiin toimitusjohtajaa kohtaan. Valtiollinen Kolmas AP-rahasto hallinnoi noin 130 miljardin kruunun (n. 14 mijardin euron) verran ruotsalaisten eläkerahoja.

Tilintarkastuslautakunta ja pörssi tutkivat

Ruotsin valtiollinen tilintarkastuslautakunta ilmoitti tänään aikovansa tutkia, ovatko Skandian tilintarkastajat toimineet asianmukaisesti.

Rydbeckin selvityksessä arvostellaan Skandian johtajien lisäksi tilintarkastajia. Tukholman pörssi puolestaan aikoo selvittää, onko Skandian tiedottamisessa ollut puutteita.

-Selvityksen mukaan on joukko tapauksia, joissa Skandia ei ole tiedottanut muutoksista osakemarkkinoille, sanoo Tukholman pörssin noteerausvastaava Anders Ackebo TT:lle.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.