Euroviisuvoitto tuo kisat ensi kevääksi Suomeen

Hallitus ja Yleisradio vakuuttavat Euroviisujen järjestämisen onnistuvan Suomessa. Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner vakuuttaa, että Yle pystyy ne järjestämään, vaikka budjetti on vielä täysin auki. Euroviisujen budjetit ovat olleet kymmenen miljoonan euron luokkaa.

Pääministeri Matti Vanhanen pitää selvänä, että ensi vuoden euroviisut järjestetään Suomessa. Vanhanen sanoo, että kisojen järjestäminen on iso kansallinen haaste, johon pitää löytyä rahat. Vanhanen lupaa hallituksen käsittelevän valtion rahoitusmahdollisuuksia, kunhan laulukilpailuille on laskettu jonkinlainen kustannusarvio.

Myös Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner vakuuttaa, että Yle pystyy järjestämään Eurovision laulukilpailut ensi vuonna. Hänen mukaansa Yleltä löytyy tarvittavaa osaamista, kyse on vain riittävän rahoituksen saamisesta.

Toimitusjohtaja kertoo, että alustavia selvityksiä Suomen viisuisännyyden varalle ehdittiin jo tehdä, kun huomattiin miten hyvin Lordi otettiin Ateenassa vastaan.

- Ensi tiistaina voidaan jo Yleisradion johtoryhmässä katsoa, miltä kokonaisuus näyttää, Jungner jatkoi.

Budjetti on Jungnerin mukaan vielä täysin auki.

- Kun katsoo näitä aikaisempia kisoja, niin niiden kokonaisbudjetti pyörii kymmenen miljoonan hujakoilla. On parempi katsoa, mitä rahalla saa. Jos näyttää siltä, että 15 miljoonalla saa paremmat kisat, täytyy katsoa löytyykö sitä rahaa enemmän.

Jungner vakuuttaa, että lupamaksua ei koroteta eikä lainaa tapahtuman järjestämiseksi tarvitse ottaa. Lisärahoitusta haetaan muun muassa liikenne- ja viestintäministeriöstä.

- Toivottavasti Ylen kassasta lähtee mahdollisimman vähän. Yle on edelleen raskaasti tappiollinen yhtiö. Meillä on säästösuunnitelma, jota ei nyt vaaranneta.

Show'sta odotetaan korkeatasoista

Eurovision laulukilpailun johtoryhmään kuuluva Kjell Ekholm Yleisradiosta kertoo, että Suomen viisujen raamien pitää olla selvillä varsin pian.

- Suomella on kuukausi aikaa, ennen kuin sopimus EBU:n (Euroopan yleisradioliitto) kanssa allekirjoitetaan. Tämän kuukauden aikana pitää kehittää organisaatio ja miettiä rahoitusta. Se ei ole EBU:n asia tarkistaa, että nämä ovat kunnossa, Ekholm selvitti.

Ekholmin mukaan EBU odottaa, että Suomessa järjestettävä koitos tulee olemaan niin korkeatasoinen tv-lähetys, että se vastaa edellisvuosien tasoa. Tämä tarkoittaa myös kustannustason pysymistä samoissa lukemissa kuin aikaisemmin.

Tänä vuonna isäntinä olleiden kreikkalaisten budjetti oli 15 miljoonaa euroa, Kjell Ekholm tietää.

Osallistujamaiden jäsenmaksu kattaa kuluista noin 20 prosenttia. Osa rahoituksesta tulee EBU:n kautta. Liitto muun muassa järjestää sponsorisopimukset Eurovision laulukilpailuun. Jos sopimukset onnistuvat ja yleisöä tulee riittävästi, kisat eivät tule olemaan Ylelle kohtuuton rasite.

- Kun kisat olivat Ruotsissa, STV möi niin paljon lippuja ja sai niin paljon sponsorirahaa, että miinukselle mentiin vain tuhat kruunua, Ekholm kertoi. Silloin kisat olivat tosin yksipäiväiset ja järjestävä yleisradioyhtiö sai järjestää sponsorisopimukset itse, Ekholm muistutti.

Pitopaikka yhä epäselvä

Jungnerin mukaan ensi vuoden toukokuussa pidettävän laulukilpailun järjestämispaikka on vielä auki. Minimiehdot täyttäviä paikkoja löytyy Suomesta useampia, eikä Helsinki ole automaattinen valinta, toimitusjohtaja jatkoi.

Ylen tv-viihteen päällikön Ilkka Talasrannan mukaan kisat tulevat todennäköisesti Helsinkiin.

- Ei siitä ole mitään sääntöä, mutta kuulostaahan se aika luontevalta, että pitopaikka on Helsinki. Siihen vaikuttavat kaikki yhteydet ja logistiikka sekä ihan se, että löytyy riittävän iso tila sen tekemiseen ja tarvittavat oheistilat, Talasranta perusteli.

Talasrannan mukaan kisoihin tarvittava tila on jäähallin kokoluokkaa.

Oli paikka mikä tahansa, sekä Jungner että Ekholm ovat sitä mieltä, että viisut Suomessa ovat ainutkertainen tilaisuus. Ekholm huomautti, että Suomi saa kisojen myötä ennennäkemätöntä julkisuutta.

Ateenassa laulukilpailuja seurasi 2000 toimittajaa ympäri maailmaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat