Euroopassa ei luoteta rokotteisiin, ranskalaiset erityisen epäileväisiä – "Sosiaalinen media on muuttanut täysin keskustelun"

4:59
Video: Nuorimies nousi julkisuuteen uhmattuaan rokotevastaisia vanhempiaan Yhdysvalloissa.

Vain 59 prosenttia Länsi-Euroopan asukkaista ja puolet Itä-Euroopan asukkaista pitää rokotteita turvallisina, kertoo tuore tutkimus.

Koko maailmassa luku on huomattavasti korkeampi, 79 prosenttia. Kaikista luottavaisinta on Aasiassa, jossa 95 prosenttia ihmisistä pitää rokotteita turvallisina.

Epäluuloisimpia rokotuksia kohtaan ovat ranskalaiset, joista 33 prosenttia ei luota rokotteisiin. 

–  Tämä yleinen suuntaus oli odotettavissa, koska olemme jo pitkään nähneet, että epäluuloisuus ja huoli rokotteista ovat suurempia kehittyneissä maissa. Silti luvut olivat hätkähdyttäviä, sanoi tutkimuksen teetättäneen brittiläisen Wellcome-hyväntekeväisyysjärjestön edustaja Imran Khan.

Brittiläisen Guardian-lehden haastatteleman rokoteasiantuntijan Heidi Larsonin mukaan sosiaalinen media on keskeisesti vastuussa rokotekielteisyyden kasvusta.

–  Sosiaalinen media on muuttanut täysin keskustelun. Vääriä tietoja vastaan on erittäin vaikea taistella, koska monesti ne eivät ole edes julkisia, vaan keskustelua käydään esimerkiksi Facebookin yksityisillä foorumeilla, Larson sanoo.

Wellcome Global Monitor -tutkimusta varten haastateltiin yli 140 000 ihmistä 144 maassa viime vuonna.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja