Mainos

Euroopan kemikaalivirasto: Tatuoinnit voivat aiheuttaa syöpää – yksi väri muita vaarallisempi

Euroopan kemikaalivirasto on huolissaan tutkimustuloksista, joiden mukaan tatuointimusteissa käytetyt kemikaalit voivat aiheuttaa syöpää ja haitata lisääntymiskykyä.  

Independent-lehden mukaan Euroopan kemikaalivirasto aikoo lähiaikoina julkaista raportin tutkimuksesta, jossa se on selvittänyt tatuointimusteisiin liittyviä terveysriskejä. Tutkimuksen nojalla virasto pohtii, pitäisikö joidenkin tatuointimusteisiin käytettyjen kemikaalien käyttö kieltää EU:ssa.

– Monet raportit osoittavat merkittäviä kansanterveydellisiä huolia, jotka johtuvat tatuointeihin käytettävien musteiden koostumuksista, virasto raportoi.

Virasto on huolissaan etenkin väriaineista, joiden on todettu vaurioittavan perimää ja lisääntymiskykyä sekä lisäävän syöpäriskiä.

Väriaine voi kulkeutua imusolmukkeisiin

Etenkin punaisen värin on todettu aiheuttavan ongelmia muita väriaineita todennäköisemmin. Punainen muste ja sen sisältämä elohopeasulfidi yhdistetään usein erilaisiin iho-ongelmiin, kuten turvotukseen ja arkuuteen.

Punainen väri kuitenkaan ole ainoa ongelmia aiheuttava väri, sillä myös sinisen, violetin ja vihreän musteen on todettu aiheuttavan muun muassa granuloomiaa eli sidekudoksen liikakasvua.

Suomen Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan tatuointeihin liittyvistä haitoista on hyvin vähän tietoa, mutta yleisimpiä haittavaikutuksia ovat erilaiset yliherkkyysreaktiot ja ihovaikutukset. Viraston nettisivujen mukaan osa tatuointiin käytetyistä väreistä hajoaa elimistössä tai kulkeutuu muualle kehoon, kuten imusolmukkeisiin.

Tatuointia harkitsevan tulisikin tiedostaa mahdolliset terveysriskit ennen tatuoinnin hankkimista. 


Lähteet: Independent, Tukes

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja