Irakilaisen valekuolemaa koskevasta jutusta Suomelle rapsahtanut EIT:n langettava päätös kumottiin – "Poikkeuksellinen tapaus"

1:22
Uutisaamun uutiset: Suomi on pyytänyt kuolleeksi lavastetun irakilaismiehen tapausta uudelleen käsittelyyn.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on kumonnut Suomelle marraskuussa 2019 antamansa langettavan päätöksen kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapauksessa.

Päätös koski tapausta, jossa irakilaismiehen väitettiin tulleen tapetuksi Irakissa sen jälkeen, kun häneltä oli evätty turvapaikka Suomessa. Jälkeenpäin on käynyt ilmi, että kyseessä oli huijaus: mies on elossa, ja kuolema lavastettiin.

Ulkoministeriössä ollaan erittäin tyytyväisiä päätöksestä.

– Tämä osoittaa, että EIT on luotettava instituutio, kommentoi ulkoministeriön ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikön päällikkö Krista Oinonen MTV Uutisille.

Kyseessä oli kaikkien aikojen ensimmäinen kerta, kun Suomi joutui pyytämään EIT:ltä jo lopulliseksi tulleen tuomion uudelleen tarkastelua. Oinosen mukaan Suomi toimi oikein pyytäessään tapauksessa uudelleen tarkastelua.

– Onhan tämä poikkeuksellinen tapaus, Oinonen sanoo.

Suomi oli pyytänyt EIT:ltä asian tarkastelemista uudelleen. Suomen mukaan EIT:lle toimitetut asiakirjat miehen kuolemasta olivat väärennettyjä.

Irakilaismiehen tytär ja tyttären entinen aviomies tuomittiin EIT-huijauksesta Helsingin käräjäoikeudessa helmikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja