Mainos

Svetlana Hytti pakeni poliisia lähes 20 vuotta, kunnes jäi kiinni Varsovan lentokentällä – tästä syystä talousrikoksista epäiltyä naista ei saatu Suomeen aikaisemmin, ja näin pidätys tapahtui

6:29
Katso videolta, kuinka poliisin tehovalvonnassa narahti 38 etsintäkuulutettua

Keskusrikospoliisi tiedotti tällä viikolla saaneensa kesäkuussa kiinni lähes 20 vuotta etsinnässä olleen Svetlana Hytin. Viime perjantaina nainen astui oikeuden eteen Helsingin käräjäoikeudessa ja hänelle luettiin syytteet törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista.

Hytti tunnusti niin sanotussa tunnustamisoikeudenkäynnissä kaikki rikokset, jotka eivät vielä olleet vanhentuneita.

Syyttäjä vaatii Hytille ehdollista vankeusrangaistusta. Tuomio annetaan 28. elokuuta kansliatuomiona.

Jäi kiinni lentokentällä

Hytti ehti olla etsintäkuulutettuna lähes 20 vuotta useista 1990- ja 2000-luvuilla tapahtuneista törkeistä talousrikoksista epäiltynä.

Viranomaiset tiesivät hänen oleskelleen Venäjällä, mutta koska Venäjä ei luovuta kansalaisiaan ulkomaille, Hyttiä ei saatu Suomeen.

Kesäkuun 11. päivä hän jäi kuitenkin poliisille kiinni Puolassa.

– Hän oli lentänyt Venäjältä Puolaan ja hänet saatiin kiinni Varsovan lentokentällä. Hän oli vaihtanut nimensä ja käytti uutta henkilöllisyyttä, mutta siitä huolimatta hänet tunnistettiin, rikoskomisario Ritva Santtila Keskusrikospoliisista kertoo.

Hytti oli etsintäkuulutettu kansainvälisesti ja viranomaiset olivat tietoisia myös hänen uudesta nimestään.

Puolassa Hytti vangittiin ja hänet luovutettiin Suomeen heinäkuun lopulla. Hän pysyi Suomessa vangittuna viime viikolla pidettyyn oikeudenkäyntiin saakka.

Oikeusistunnon jälkeen hänet vapautettiin, koska hänelle vaaditaan vain ehdollista vankeutta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rengaskauppaa Venäjälle

Hyttiä syytetään kolmesta törkeästä veropetoksesta ja viidestä kirjanpitorikoksesta. Syyttäjä vaatii hänelle yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ja liiketoimintakieltoa viideksi vuodeksi.

Hytti myönsi syytteet oikeudessa.

Törkeät veropetokset tapahtuivat lokakuun 1996 ja huhtikuun 2002 välillä. Hytti oli omistanut ja johtanut ulkomaille rekisteröityjä yrityksiä, jotka harjoittivat Suomessa kiinteästä toimipaikasta Venäjälle suuntautuvaa jatkuvaa rengas-, nasta- ja autokauppaa.

Yritykset toimivat haastehakemuksen mukaan koko ajan viranomaisilta salassa rekisteröitymättä verovelvollisten rekisteriin ja antamatta veroilmoituksia.

Syyttäjän mukaan veropetokset olivat törkeitä, koska niillä tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä ja rikos tehtiin erityisen suunnitelmallisesti.

Haastehakemuksen perusteella yritykset välttivät tai yrittivät välttää veroja yhteensä yli 600 000 euron edestä.

Kirjanpitorikokset liittyvät siihen, että Hytti laiminlöi yritysten johtajana ja omistajana liiketapahtumien kirjaamisen ja tilinpäätösten laatimisen.

Teoissa käytettiin lukuisia veroparatiisiyhtiöitä

Syyttäjän mukaan Hytin rangaistus voidaan tuomita ehdollisena vankeutena, koska rikoksista on kulunut poikkeuksellisen pitkä aika. Ensimmäiset teot alkoivat yli 25 vuotta sitten viimeisin osateko päättyi yli 17 vuotta sitten.

Hytti myös tunnusti tekonsa, ja ilman tunnustamista syyttäjän mukaan tuomittava rangaistus voisi olla kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta.

Toisaalta syyttäjän mukaan rangaistuksen mittaamisessa korottava tekijä on se, että kysymys oli pitkään jatkuneista teoista, joissa käytettiin lukuisia veroparatiisiyhtiöitä. Yhtiöt toimivat täysin verovalvonnan ulkopuolella ja laiminlöivät kirjanpidot.

Pääsi vapaaksi heti oikeudenkäynnin jälkeen

Hytin syytteitä käsiteltiin viime viikolla Helsingin käräjäoikeudessa niin sanotussa tunnustamisoikeudenkäynnissä, jossa syytetty voi saada lievemmän rangaistuksen tunnustamalla rikoksen.

Tällainen menettely on tavallista oikeudenkäyntiä kevyempi prosessi. Tunnustamisoikeudenkäyntiä voidaan käyttää vain rikoksissa, joiden maksimirangaistus on kuusi vuotta vankeutta. 

Syyttäjän mukaan rangaistuksen määräämistä ehdollisena puoltaa myös Hytillä todetut sairaudet, jotka vaativat lähiaikoina tarkempia tutkimuksia ja mahdollisesti leikkausta.

Hytti oli vangittuna 11. kesäkuuta lähtien, kun hänet otettiin kiinni Varsovassa. Viime viikolla hänet vapautettiin heti oikeudenkäynnin jälkeen. Tuomion hän saa elokuun lopussa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja