Euroalueen taloudessa kaksijakoista menoa: teollisuus hyytyy, palvelut porskuttavat

OP:n mukaan kotitaloudet ovat pitäneet talouden pyöriä liikkeessä kovasta inflaatiosta huolimatta.

Euroalueella talouden tuotanto kasvoi toukokuussa viidettä kuukautta peräjälkeen, ennakoi tiistaina julkaistu ostopäällikköindeksi.

S&P Globalin kokoama indeksi sai toukokuussa arvon 53,3, mikä oli hieman matalampi lukema kuin huhtikuussa. Tuoreet tiedot viittaavat siihen, että euroalueen talous on toistaiseksi kasvanut toisella vuosineljänneksellä.

Ostopäällikköindeksi ennakoi tuotannon kasvua, jos indeksin arvo on yli 50. Jos lukema on alle 50, se viittaa tuotannon supistumiseen.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomistin Jari Hännikäisen mukaan sektorikohtaiset näkymät ovat nyt poikkeuksellisen kaksijakoiset.

– Kasvu nojaa edelleen täysin palvelusektorin varaan, joka saa tukea erittäin vahvasta työmarkkinatilanteesta sekä pandemia-aikaisten säästöjen kulutuksesta. Palvelusektorin hyvän vireen perusteella kotitaloudet ovat pitäneet talouden pyöriä pyörimässä kovasta inflaatiosta, ostovoiman supistumisesta ja korkojen reippaasta noususta huolimatta, Hännikäinen sanoi tiedotteessa.

Miten pitkään palvelusektori jaksaa kannatella talouskehitystä?

Palvelualoilla taloudellinen aktiviteetti on ostopäällikköindeksin mukaan lisääntynyt euroalueella, mutta teollisuudessa tuotannon alamäki on jyrkentynyt. Palveluissa indeksi sai toukokuussa arvon 55,9. Teollisuudessa lukema oli 46,3.

Hännikäinen pitää teollisuuden kannalta erityisen huolestuttavana merkkejä tilausvirtojen tyrehtymisestä. Ne viittaavat hänen mukaansa tilanteen heikkenemiseen lähikuukausien aikana.

Euroalueen kannalta iso kysymys on Hännikäisen mukaan se, miten pitkään palvelusektori jaksaa kannatella talouskehitystä.

– Näemme kulutuksen pitävän pintansa, mutta ostovoiman lasku ja korkojen nousu leikkaavat vääjäämättä kulutuksen kasvumahdollisuuksia.

Taantumapelkojen lieventymisestä huolimatta OP odottaa euroalueen talouskasvun jäävän laimeaksi. Konsensusennusteen mukaan euroalueen talous kasvaisi tänä vuonna vain 0,6 prosenttia.

Hännikäisen mukaan euroalueen talouden osoittama sitkeys antaa Euroopan keskuspankille (EKP) selkänojaa jatkaa inflaation vastaista taistelua. Hän ennakoi EKP:n nostavan ohjauskorkojaan vielä kesä- ja heinäkuussa ennen tarkkailulinjalle siirtymistä.

Lue myös:

    Uusimmat