Mainos

Euroalueen rahamäärä kasvoi ennätysvauhtia

Rahamarkkinat odottavat Euroopan keskuspankin nostavan ohjauskorkoaan ensi viikolla.

Euroalueen rahamäärä kasvoi Euroopan keskuspankin mukaan tammikuussa huimasti. Rahamäärän kolmen kuukauden keskikasvu nopeutui 9,7 prosenttiin, kun keskikasvu joulukuussa oli 9,2 prosenttia. Tammikuussa euroalueen rahamäärä kasvoi 9,8 prosenttia eli yhtä nopeasti kuin joulukuussa.

Laajan rahamäärän nopea kasvu vahvisti odotuksia Euroopan keskuspankin ohjauskoron nostosta. Markkinoilla ennakoidaan keskuspankin nostavan ohjauskoron ensi viikolla 3,75 prosenttiin.

Ohjauskoron kasvua seurataan

Euroalueen rahamäärän kasvu oli tammikuussa nopeinta 17 vuoteen. Edellisen kerran laaja raha kasvoi yhtä nopeasti helmikuussa vuonna 1990. EKP on käyttänyt rahamäärän kasvun viitearvona 4,5 prosenttia. Rahamäärä on kasvanut pitkään tuntuvasti sitä nopeammin.

-Tiedot rahamäärän kasvusta iskevät keskuspankkiin ja lisäävät todennäköisyyttä, että ohjauskorko on 4,00 prosentissa ennen vuoden puoliväliä, sanoi Global Insightin ekonomisti Howard Archer.

Korko-odotuksia vahvisti myös EKP:n neuvoston jäsenen Nicholas Garganasin arvio, jonka mukaan euroalueen inflaatioriskit ovat voimistuneet. Bloombergin haastattelussa Garganas sanoi, että inflaatioriskit ovat kasvaneet selvästi ja EKP toimii tarvittaessa hintavakauden turvaamiseksi.

Euroalueen luottojen kasvu hidastui tammikuussa 8,0 prosenttiin. Yritysten luottojen kasvu nopeutui 13,2 prosenttiin. Kotitalouksien luottojen kasvu hidastui tammikuussa 8,2 prosentista 7,9 prosenttiin.

Euroalueen yliyöntalletukset nousivat tammikuun lopussa 3099 miljardiin euroon. Liikkeessä olevan varsinaisen rahan määrä kasvoi 10,4 prosentin vauhtia. Euroseteleitä oli tammikuun lopussa liikkeessä 584 miljardin euron arvosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.