Onnettomuustutkintakeskus on julkaissut väliraportin Euran lentopaikan läheisyydessä sattuneesta helikopterionnettomuudesta.
Viisi henkilöä kuoli, kun Tallinnasta Piikajärven lentopaikalle matkalla olleet kaksi helikopteria törmäsivät toisiinsa noin 200 metrin korkeudella maanpinnasta viime toukokuussa.
Molemmat helikopterit tuhoutuivat korjauskelvottomiksi.
Lue myös: Kaksi helikopteria törmäsi ilmassa Eurassa
Otkesin tutkinnanjohtajan Janne Kotirannan mukaan lentoreittien analyysiä pitää vielä tarkentaa. Tutkinnalla on hallussaan tutkadataa, mutta sitä pitää vielä analysoida ja vertailla.
– Helikopterit lensivät lähellä toisiaan. Niiden etäisyys toisiinsa nähden vaihteli lennolla muutamista sadoista metreistä lyhyemmäksi lennon aikana, Kotiranta kertoo tiedotteessa.
– Helikopterien sijainti toisiinsa nähden muuttui lennon aikana, eli välillä toinen helikopteri lensi reitillä ensimmäisenä ja välillä taas toinen helikopteri, Kotiranta jatkaa.
Lue myös: Turmakopterit lensivät yhdessä Tallinnasta Euraan – tämä niistä tiedetään
"Ei voida puhua sinänsä muodostelmalentämisestä"
Juuri ennen onnettomuushetkeä molemmat helikopterit lensivät luoteeseen kohti Euran lentopaikkaa.
Otkesin raportin mukaan toinen helikoptereista käänsi lentosuunnan kohti toista juuri ennen helikoptereiden yhteentörmäystä. Otkesin mukaan ei ole selvää, miksi näin tapahtui.
Helikopterit törmäsivät ilmassa. Kotirannan mukaan ei tiedetä, miksi näin tapahtui.
Lue myös: Pelastajia odotti lohduton näky Euran turmapaikalla: "Ei ollut mitään tehtävissä"
– Todettakoon vielä, että vaikka julkisuudessakin on puhuttu onnettomuuden jälkeen muodostelmalentämisestä, ei tämän onnettomuuden kohdalla voida sinänsä puhua muodostelmalentämisestä.
– Muodostelmalentämisessä ryhmän calloutit eli käytetyt yhteisellä radiojaksolla ääneen ilmoitetut sanalliset ilmoitukset, muodostelman muoto ja jäsenten etäisyys toisiinsa säilyvät sovitun mukaisena läpi lennon – esimerkiksi johtovastuussa oleva johtaa läpi lennon. Roolit, etäisyydet ja niin edelleen on määritelty ennen lentoa ja niistä pidetään kiinni, Kotiranta toteaa.
Törmäyksen seurauksena helikoptereiden pyrstöpuomit irtosivat rungosta ja pääroottorit hajosivat. Helikopterien osat levisivät laajalle alueelle Euran lentopaikan pohjoispuolella olevaan metsikköön.
Punaisen helikopterin runko tuhoutui täysin törmäystä seuranneessa tulipalossa.
Lue myös: Euran helikopteriturma: Toinen koptereista paloi, matkustajia ei voitu pelastaa
Tutkinta jatkuu yhä
Onnettomuustutkintakeskus jatkaa hylkyjen teknistä tutkintaa, onnettomuushetken vauriomekanismin mallintamista ja lentoreittien tarkempaa analyysiä.
Lisäksi jatketaan ilma-alusten lentokelpoisuuden selvittämistä sekä ohjaajien lentämiseen liittyviä asioita, kuten lupia ja kokemusta.
Helikoptereissa ei ollut CVR:ää eli ohjaamon ääninauhuria, mutta molemmissa helikoptereissa oli videokamera.
– Punaisen helikopterin videokamera tuhoutui tulipalossa ja toisen helikopterin kamerassa oli toimintahäiriö. Ainakaan vielä emme ole pystyneet edes kansainvälisen kollegavirastojen avulla saamaan kamerasta dataa tutkinnan käyttöön, Kotiranta kertoo.
Lue myös: Tämä tiedetään Euran turmakoptereissa kuolleista
Helikoptereissa ei ollut myöskään mustaa laatikkoa, mutta niissä oli muita tallentavia navigaatioon ja automatiikkaan liittyviä järjestelmiä. Niiltä osin jatketaan tuhoutuneiden muistipiirien tutkintaa.
– Olemme keskustelleet asiasta Ranskan kollegoidemme kanssa. Heillä on laboratorio, jossa muistipiirien purku mahdollisesti pystytään tekemään, Kotiranta sanoo.
Nähtäväksi jää, saadaanko mahdollisesta muistipiirien purusta lisätietoa tutkintaan. Turvallisuustutkinta kestää enimmillään noin vuoden.
Keskusrikospoliisi jatkaa tapaukseen liittyvää esitutkintaa sekä kuolemansyyn selvittämistä. Poliisi tiedottaa omasta esitutkinnastaan.