Mainos

EU vaatii yhä Turkilta rikoslain uudistusta

EU pitää rikoslain uudistusta keskeisenä tekijänä keskustelussa siitä, voidaanko Turkkia pitää oikeusvaltiona.

EU:n komission mukaan Euroopan unioni ei voi aloittaa jäsenyysneuvotteluita Turkin kanssa ennen kuin se uudistaa rikoslakiaan. EU:n komission on määrä antaa 6. lokakuuta raportti siitä, miten Turkki on edistynyt jäsenyysehtojen täyttämisessä.

-Jos tätä uudistusten keskeistä osaa eli rikoslakia ei hyväksytä, neuvottelut eivät voi alkaa, komission laajentumisasioista vastaava tiedottaja Jean-Christophe Filori sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä tänään.

EU-maiden johtajien on määrä päättää joulukuun puolivälissä siitä, aloitetaanko Turkin kanssa neuvottelut jäsenyydestä. Tähän asti on uskottu, että vastaus on kyllä, mutta Turkin rikoslain uudistaminen ja sen viivästyminen on hidastanut tietä. Varsinaisen jäsenyyden toteutuminen vienee joka tapauksessa vuosia.

Kiista rikoslaista ja sen uudistamisesta nousi esiin aiemmin tässä kuussa. Turkin parlamentti oli ehtinyt hyväksyä uudistuksen lähes kokonaan ennen kuin pääministeriRecep Tayyip Erdogan yllättäen keskeytti käsittelyn. Tarkkailijoiden mukaan pääministeri yritti vielä tuoda takaisin uudistuspakettiin esityksen aviorikoksen kriminalisoinnista, joka jo aiemmin tiputettiin pois sen herättämän ristiriitaisen vastaanoton vuoksi.

EU pitää rikoslain uudistusta keskeisenä tekijänä keskustelussa siitä, voidaanko Turkkia pitää oikeusvaltiona. Turkin pääministerin Erdoganin on määrä vierailla Euroopan parlamentissa Brysselissä torstaina tapaamassa parlamentin johtoa. Hän tapaa ilmeisesti myös laajentumiskomissaari Günter Verheugenin, joka ilmoitti Turkille jo lauantaina, että rikoslain uudistuksen jäädyttäminen on este Turkin jäsenyysneuvotteluiden aloittamiselle.

Turkin parlamentti aloitti lauantaina vajaan kahden viikon istuntotauon ehtimättä hyväksyä rikoslainsäädännön uudistuspakettia. Pakettia ei näin ollen ehdittäne käsitellä loppuun ennen kuin EU:n komissio julkistaa raporttinsa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.