Mainos

EU-tuomioistuin epäilee kolmen EU-maan rikkoneen lakia pakolaiskriisin aikana – Puola puolustelee "lipsahdusta" kansalaisten turvallisuudella

7:44
Miten pakolaiset tulisi jakaa EU-maiden kesken?

Tshekki, Unkari ja Puola rikkoivat todennäköisesti EU-lakia, kun ne kieltäytyivät turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista pakolaiskriisin aikana.

Näin voi tulkita EU-tuomioistuimen neuvonantajan torstaina antamaa ratkaisuehdotusta. Oikeuden ratkaisu seuraa vasta myöhemmin.

EU-maat sopivat Italian ja Kreikan auttamisesta vuoden 2015 maahanmuuttokriisissä turvapaikanhakijoiden sisäisin siirroin. EU:ssa tehtiin kaksi päätöstä: 40 000:n ja 120 000:n turvapaikanhakijan siirtämisestä, mutta kolme maata kieltäytyi noudattamasta päätöksiä.

Puola vetoaa kansalaisten turvallisuuteen 

Puolan hallituksen tiedottaja torjui tuomioistuimen arvion toteamalla, että tärkein tavoite on huolehtia kansalaisten turvallisuudesta, kertoi Puolan uutistoimisto PAP. Tiedottaja Piotr Muellerin mukaan Puola toimi kansalaistensa parhaaksi torjuessaan turvapaikanhakijat.

Julkisasiamies Eleanor Sharpston ei pitänyt turvallisuushuolia kuitenkaan riittävinä, koska mailla oli mahdollisuus arvioida jokaisen hakijan tilanne erikseen.

Se, että maa lipsuu oikeudellisista velvoitteistaan sen takia, että päätös on epäsuosittu tai epämieluinen on hänen mukaansa ensimmäinen vaarallinen askel kohti järjestäytyneen yhteiskunnan murtumista.

– Solidaarisuuden periaate tarkoittaa väistämättä joskus vastuun jakamisen hyväksymistä, ratkaisuehdotuksessa todetaan. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja