Mainos

EU: Suomen talous nojaa liikaa tietoliikennealaan

Euroopan unionin komission mukaan Suomi on liian riippuvainen tietoliikennealasta. EU:n talouspolitiikan laajoissa suuntaviivoissa todetaan, että riippuvuus ei ole hyväksi, sillä yksikin alan taantuma heijastuu välittömästi talouskasvuun.

Tietoteknologia-alan korkean ansiotason todetaan heijastuneen aiheetta myös muiden alojen palkkoihin, jotka ovat nousseet alhaisemmasta tuottavuudesta huolimatta. Viimeksi tehtyä maltillista palkkaratkaisua Suomessa pidetään tervetulleena, mutta palkat eivät edelleenkään kuvaa riittävästi tuottavuuden eroja eri toimialoilla.

Suomea koskevat linjaukset sisältyvät talouspolitiikan laajoihin suuntaviivoihin vuodelle 2001, joita talousministerit käsittelivät tänään Luxemburgissa. Komission suosituksiin perustuvat linjaukset on määrä hyväksyä Göteborgin huippukokouksessa reilun viikon kuluttua. Suomi on alustavien tietojen mukaan valmis hyväksymään tulkinnat.

Suomeen kaivataan lisää kilpailua

EU katsoo, että kilpailu on Suomessa riittämätöntä vähittäiskaupassa, rakennusalalla ja mediassa. Kilpailua näillä aloilla kehotetaan vahvistamaan.

Työmarkkinoilla Suomen todetaan edenneen laiskasti tavoitteessa nostaa eläkeikää. Ihmisiä pitäisi kannustaa pysymään pitempään työelämässä. Palkansaajien verotusta olisi edelleen laskettava erityisesti matalapalkka-aloilla.

Edelleen linjauksissa todetaan, että työnteko pitäisi tehdä houkuttelevammaksi puuttumalla etuisuuksiin. Työttömyysprosentti on edelleen liian korkea, minkä katsotaan heijastavan työmarkkinoiden rakenneongelmia. Suomen talouden todetaan olleen lähellä ylikuumenemista, mikä johtui pitkälti korkeasta öljyn hinnasta. Tähän liittyi kuluttajahintojen voimakas nousu viime vuonna.

Inflaation arvioidaan pysyvän tänä vuonna hieman yli kahdessa prosentissa ja hidastuvan edelleen vuonna 2002.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.