EU seurannut sivusta yritysten valumista ulkomaille – nyt "populismin kasvualustalle" halutaan pelisäännöt

EU haluaa pelisäännöt selviksi ulkomaisille yrityksille, jotka haalivat eurooppalaista teknologiaa.

Eri puolilla Eurooppaa on viime vuosina herätty siihen, että varsinkin Kiinan valtionyhtiöt ostavat innovatiivisia eurooppalaisia yrityksiä. EU on tähän asti seurannut kehitystä sivusta, mutta nyt äänenpainot ovat kovenemassa.

Varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan komissio ymmärtää ihmisten huolen ja jatkaa keskustelua jäsenmaiden kanssa.

– Haluamme olla avoimia ulkomaisille sijoituksille, mutta emme halua olla protektionistisia emmekä myöskään naiiveja, Katainen sanoi esitellessään Brysselissä komission linjapaperia globalisaatiosta.

Eurooppa yrittää hänen mukaansa vastakin houkutella ulkomaisia investointeja. Samalla EU kuitenkin haluaa, että sen yrityksillä on vastavuoroinen mahdollisuus investointeihin ja yrityskauppoihin ulkomailla.

Mehevä kasvualusta populismille

Tulevaisuuskeskustelua virittelevä komissio julkaisi keskiviikkona järjestyksessään toisen linjapaperinsa EU:n tulevaisuudesta.

Globalisaatio ja siihen vastaaminen ei ole sattumalta yksi tulevaisuuspohdinnan pääteemoista. Kansainvälisen kilpailun kiristyminen on tuonut Eurooppaan elintasoa, mutta myös vienyt työpaikkoja ja näivettänyt vanhoja teollisuuspaikkakuntia.

Tämä on tarjonnut mehevän kasvualustan populisteille, jotka vaativat rajojen sulkemista ja maan omien etujen ajamista. Tuorein esimerkki nähtiin Ranskassa Marine Le Penin presidentinvaalikampanjassa, ja samaa linjaa on ajanut Atlantin toisella puolella presidentti Donald Trump.

EU, joka on maailman suurin sisämarkkina-alue, käy parhaillaan lukuisia kauppasopimusneuvotteluita. Japanin kauppasopimus on jo pitkällä, ja neuvotteluita käydään myös useiden Kaakkois-Aasian ja Etelä-Amerikan maiden kanssa.

Kataisen mukaan EU:n painoarvon myötä se voi ja sen pitää määritellä kaupan pelisäännöt siten, että ne vastaavat unionin arvoja. Kauppasopimuksissa pitääkin komission mukaan huomioida niin ihmisoikeudet, työolot kuin ympäristönsuojelukin.  

Sitra: Työn muutosten takana digitalisaatio ja globalisaatio 10:48

Lue myös:

    Uusimmat