Mainos

EU puolustaa suomalaisohraa

EU-komissio puolusti tänään suomalaisen ohran kiisteltyä myyntiä Yhdysvaltoihin. Komissio on todennut, että ohran myynti on tapahtunut kaikkien sääntöjen mukaisesti, sanoi maa-ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä Brysselissä.

Yhdysvaltalaiset maanviljelijät ja kongressin jäsenet ovat arvostelleet kitkerästi 30 000 tonnin suomalaisen ohraerän maahantuontia, koska tällainen subventoitu tuonti polkee ennestäänkin alhaisia viljan hintoja. Yhdysvaltain maanviljelijät menettivät itse suurimman osan tukipalkkioistaan vuoden 1995 maatilalailla. He vaativat nyt hallitukseltaan yhä kiivaammin suojaa valtion tuella kasvatetun viljan tuonnilta kilpailijamaista. Yhdysvaltain maatalousministeri sanoi eilen yhdysvaltalaisten esittävän tällä viikolla "soveliaan vastineen" EU:lle maahantuotavan suomalaisohran vuoksi.

Suomalaisohran on määrä saapua Stocktoniin Yhdysvaltain länsirannikolle alkuviikosta. Ostaja on yksityinen Penny Newman-yhtiö. Hemilä ei usko, että yhdysvaltalaiset maanviljelijät ryhtyvät minkäänlaisiin toimenpiteisiin ohralastin suhteen. Hemilän mukaan viljaerän suomalainen alkuperä on vain kuriositeetti, sillä viljan on Yhdysvaltoihin myynyt hollantilainen yritys.

-Suomalaisesta näkökulmasta tilanne on kuitenkin ikävä, koska Yhdysvallat saattaa ottaa asian esiin tulevissa Maailman kauppajärjestö (WTO:n) neuvotteluissa, Hemilä totesi.

EU:n maatalousministerit päättivät kokouksessaan sallia Yhdysvaltojen tuoda vuosittain 50 000 tonnia korkealuokkaista ohraa Eurooppaan puolella normaalista tullivaatimuksesta. Hemilän mukaan päätöksellä ei ollut mitään tekemistä suomalaisen lastin kanssa. Yhdysvalloista tuotavaa ohraa käytetään EU:ssa maltaan valmistukseen, jota puolestaan käytetään tiettyjen olutlaatujen valmistamiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.