EU:n laajentuminen alkaa

EU:n laajentuminen pääsee käyntiin maanantaina, kun kuuden ehdokasmaan ulkoministerit saapuvat Brysseliin aloittamaan neuvotteluja unionin kanssa.

Käytännössä EU aloittaa yhteensä kuusi hallitusten välistä konferenssia hakijamaiden kanssa, mutta käytännön "paperityön" hoitaa komissio. Unionin ovea kolkuttavat Unkari, Puola, Viro, Slovenia, Tshekki ja Kypros.

Jäseniksi pyrkiville itäisen Euroopan maille on yhteistä suuri maataloussektori, joka pitäisi saattaa EU:n sisämarkkinakuntoon sekä viime aikaiset talousvaikeudet. Niistä poikkeaa täysin Kypros, jolla on omat erityisongelmansa.

Tshekki aiemmin varma

Tshekin lähes varma liittyminen vaarantui viime vuoden talouskriisin myötä. Tshekin valuutan, kruunun, arvo laski keväällä, keskuspankki joutui tekemään tukiostoja ja hallitus antoi kaksi talouden säästöohjelmaa. Talouskasvu taantui viime vuonna prosenttiin oltuaan sitä ennen lähes neljä prosenttia.

Talouskriisi johti myös sisäpoliittiseen epävakauteen, kun hallitus joutui eroamaan marraskuussa. Tilalle nimitetty virkaatekevä hallitus jatkaa tehtävissään kesällä pidettäviin ennenaikaisiin vaaleihin asti. Pääneuvottelija Pavel Telickan mukaan Tshekki ei kuitenkaan hae minkäänlaisia poikkeuksia EU-lainsäädäntöön, mutta toivoo siirtymäkausia useilla aloilla. Näistä tärkeimmät ovat maatalous ja ympäristö.

Viro pienin hakijamaista

EU:hun pyrkivistä maista Viro on pienin ja ainoa entinen neuvostotasavalta. Virolaisten viranomaisten mukaan Viron ongelmat jäsenyysneuvotteluissa ovat kuitenkin samanlaisia kuin muiden hakijamaiden.

Ongelmista suurin on Viron venäläisvähemmistö, jonka sopeuttaminen yhteiskuntaan on EU:n komission vaatimuslistan kärjessä. Viroon jäi itsenäistymisen jälkeen satojatuhansia venäläisiä, jotka jätettiin uudessa lainsäädännössä Viron kansalaisuuden ulkopuolelle. Suurin osa heistä ei ole ollut kovin kiinnostunut käymään läpi pitkällistä kansalaisoikeuksien saamiseen tähtäävää prosessia. Viron kansalaisuuspolitiikka onkin joutunut voimakkaan arvostelun kohteeksi.

Viro on toteuttanut itsenäisyytensä aikana useita taloudellisia uudistuksia, jotka ovat tehneet siitä yhden itäisen Euroopan avoimimmista talouksista. Tästä huolimatta talous joutui vaikeuksiin viime vuonna, kun kulutuskysynnän pelättiin johtavan ylikuumentumiseen. Hallitus ja maan keskuspankki joutuivat puuttumaan tilanteeseen kiristämällä taloutta useita kertoja vuoden aikana.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat