Mainos

EU:n komission ennuste: Suomen talouskasvu kiihtyy

EU:n komissio julkisti tänään uuden kasvuennusteen, jonka mukaan talouskasvu Euroopassa jää tänä vuonna aiemmin arvioitua pienemmäksi. Komissio ennustaa euroalueelle täksi vuodeksi 2,2 prosentia kasvua ja koko EU:n alueelle 2,1 prosentin kasvua. Suomelle sen sijaan ounastellaan jopa neljän prosentin kasvulukuja.

Viime syksynä komissio arvioi, että euroalueen kasvu on tänä vuonna 2,6 prosenttia ja koko EU:n osalta 2,4 prosenttia. Ennusteita on laskettu lähinnä maailmantalouden kasvun hidastumisen vuoksi; vientituotteiden kysyntä on heikentynyt samoin kuin investointien kasvu.

Suomi oli kuitenkin poikkeus, kun komissio laski lähes kaikkien EU-maiden kasvuennusteita. Suomen talouden arvioidaan kasvavan tänä vuonna 3,7 prosenttia, kun ennuste vielä syksyllä oli 3,4 prosenttia. Vuoden 2000 osalta komissio on vielä optimistisempi: kasvuksi ennustetaan Suomessa peräti 3,9 prosenttia syksyllä povatun 2,9 prosentin sijaan.

Komissio on nostanut ennustettaan vain yhdessä muussa maassa Suomen lisäksi: Irlannin kasvuennustetta on kohotettu 8,2 prosentista 9,3 prosenttiin. Jos komission ennusteet toteutuvat, Irlannin talous kasvaa tänä vuonna ylivoimaisesti eniten EU-maista. Suomi on toisella sijalla. EU:n suurimman talousmahdin Saksan kasvuennustetta komissio on laskenut 1,7 prosenttiin. Ranskalle ennustetaan nyt 2,3 prosentin ja Italialle 1,6 prosentin kasvua.

Myös valuuttaunionin ulkopuolella olevien Pohjoismaiden kasvuennusteita on laskettu: Ruotsin kasvun ennustetaan olevan 2,2 prosenttia 2,8 prosentin sijaan ja Tanskan 1,7 prosenttia 1,9 prosentin sijaan.

Uutta vauhtia ensi vuonna

EU:n komissio uskoo edelleen, että Euroopan talouskasvu nopeutuu ensi vuonna: ennuste sekä euroalueelle että koko EU:lle on 2,7 prosenttia.

Komission tuoreen ennusteen mukaan optimismiin on syytä, koska EU-maiden taloudet ovat periaatteessa hyvässä kunnossa - sekä inflaatio että korot ovat ennätysmatalalla - ja koska kotimainen kysyntä on vahvaa. Edellytyksenä kasvun nopeutumiselle on kuitenkin se, että maailmantalouden kehitys on suotuisaa. Mitä viime vuoden kasvulukuihin tulee, komission syksyllä tekemät ennusteet näyttävät osuneen oikeaan: kasvuksi euroalueella tuli alustavien tietojen mukaan 3,0 prosenttia ja koko EU:ssa 2,9 prosenttia.

Työttömyys laski viime vuonna EU:ssa 10 prosenttiiin. Komissio arvioi, että työttömyys laskee edelleen sekä tänä että ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä, jolloin työttömyysaste vuonna 2000 on 9,2 prosenttia. Inflaatio puolestaan laski viime vuonna 1,5 prosenttiin, ja sen odotetaan tänä vuonna putoavan edelleen 1,3 prosenttiin, mikä olisi matalin taso toisen maailmansodan jälkeen. Ennuste ensi vuodelle on 1,6 prosenttia.

Tämän vuoden hitaamman kasvun vuoksi EU-maiden budjettialijäämän odotetaan pysyvän edelleen 1,5 prosentissa bruttokansantuotteesta. Julkisen talouden velan odotetaan pienenevän 67 prosenttiin bkt:sta vuonna 2000.

Eri EU-maiden ennusteiden vertailu osoittaa, että Suomen talous on suhteellisesti ottaen hyvin vahva. Vain työttömyyden suhteen Suomen luvut ovat EU:n keskiarvoa heikommat. Työttömyyden odotetaan kuitenkin laskevan Suomessa 10,1 prosenttiin tänä vuonna ja 9,4 prosenttiin ensi vuonna. Suomen inflaation arvioidaan olevan tänä vuonna 1,0 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.