EU:n huipputehtävien nimityksiin haetaan kompromissia – Donald Tusk toivoo tasaista sukupuolijakoa

7:38
Video: Näin eurovaaleissa äänestettiin.

EU:n johtopaikoista lähiviikkoina neuvotteleva Donald Tusk tavoittelee sukupuolten tasa-arvoa kärkipaikkojen täyttämisessä. EU-maat jatkavat lähiviikkoina kompromissin etsimistä nimitysvyyhdissä.

Huippukokousillallinen kesti tiistai-iltana vain kolme tuntia.

Sukupuolten tasapaino tarkoittaisi sitä, että neljästä paikasta kaksi menisi naisille. Neuvoteltavia paikkoja ovat Tuskin seuraaja, komission puheenjohtaja, korkea edustaja eli ulkoministeri sekä Euroopan keskuspankin pääjohtaja.

– Katsotaan onko se mahdollista, mutta tämä on ainakin suunnitelmani ja henkilökohtainen tavoitteeni, Tusk kertoo.

Sukupuoli on vain yksi monista kriteereistä, joilla nimityspaketin onnistumista arvioidaan. Nimityksissä otetaan huomioon myös muun muassa paikkojen jakautuminen maantieteellisesti ja poliittinen tasapaino.

Huippukokouspöydän ääressä oli Tuskin mukaan hyvin näkyvä enemmistö puolustamassa sukupuolten tasa-arvoa.

Nimistä ei tiistaina hänen mukaansa vielä keskusteltu.

– Toivon, että meillä olisi selvyyttä kaikista näistä tehtävistä jo kesäkuussa. Kuten tein myös selväksi Sibiussa (huipputapaaminen aiemmin Romaniassa), tämä riippuu paitsi minun, myös kaikkien muiden hyvästä tahdosta.

Sipilä neuvoo seuraajaa verkostoitumaan

Juha Sipilä osallistui ainakin tällä erää viimeiseen huippukokoukseensa pääministerinä. Miten hän neuvoisi seuraajaansa?

EU-pöydissä kannattaa Sipilän mukaan olla "omana itsenään".

– Verkostoituminen on äärettömän tärkeää. Kyllähän täällä muodostuu henkilökohtaisia ystävyyssuhteita, jotka kantavat vaalikausien ja hallitusten vaihdosten ylikin. Kannattaa tehdä töitä sen eteen.

 

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja