EU:n elpymispaketille este? Oikeus kieltää Saksan presidentiltä lain allekirjoittamisen toistaiseksi

Saksan perustuslakituomioistuin on estänyt maan presidenttiä Frank-Walter Steinmeieria toistaiseksi allekirjoittamasta lakia, joka vahvistaa Saksan osallistumisen EU:n elpymispakettiin. Taustalla on tuomioistuimeen tehty valitus, jonka se on ottanut käsittelyyn.

Elpymispaketin vahvistamiseksi EU-jäsenmaiden on hyväksyttävä niin sanottu unionin omien varojen päätös. Saksan liittopäivät äänesti eilen päätöksen puolesta äänin 478–95. Hallituspuolueiden lisäksi puolesta äänestivät oppositiossa olevat vihreät sekä liberaalipuolue FDP.

Tänään päätöksen hyväksyi myös parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto. Presidentti Steinmeier ei kuitenkaan voi vahvistaa lakia ennen kuin perustuslakituomioistuin on käsitellyt valituksen ja antaa allekirjoittamiseen lupansa.

Tuomioistuimen käsittelyssä on EU:n elpymispaketista tehty valitus, jossa argumentoidaan paketin olevan EU:n perussopimusten vastainen. Valituksen on jättänyt EU-kriittinen ryhmä Bündnis Bürgerwille, eli vapaasti suomennettuna Kansan tahdon liittouma.

Ryhmän perustajiin kuuluva Bernd Lucke kommentoi Financial Timesille, että elpymispaketin hyväksyminen johtaisi fiskaaliunioniin ja veisi Saksalta budjettivaltaa maan perustuslain vastaisesti. Lucke on laitaoikeistolaisen populistipuolue AfD:n entinen meppi.

Este tai hidaste elpymispaketille?

Saksalaismedian mukaan on harvinaista, että oikeus kieltää presidenttiä allekirjoittamasta lakia. Vielä on epäselvää, miten vakavasta esteestä EU:n elpymispaketille on kyse. 

Elpymispaketti sisältää 750 miljardin euron arvosta tukia ja lainoja jäsenmaille. Huomattava osa sen rahoituksesta katetaan Euroopan komission ottamalla lainalla.

Saksa perustuslakituomioistuimen myönteinenkin päätös voisi venyessään viivästyttää elpymispaketin maksatuksia. Uutistoimisto Reutersin mukaan valituksen käsittelylle ei ole perustuslakituomioistuimessa aikarajaa, mutta valitusten käsittelyssä kestää yleensä enimmillään noin kolme kuukautta.

EU-komission tavoitteena on ollut, että jäsenmaat hyväksyisivät omien varojen päätöksen viimeistään kesäkuussa ja elvytysrahat saataisiin liikkeelle kesällä.

Komissio ja Saksan hallitus luottavaisia

Valtiovarainministeri Olaf Scholz sanoo olevansa luottavainen siihen, että perustuslakituomioistuin näyttää lopulta omien varojen päätökselle vihreää valoa ja asia käsitellään pikaisesti. Hän perustaa arvionsa aiempiin oikeuteen tehtyihin valituksiin.

– On selvää, että omien varojen päätös on tukevasti perustuslain ja EU:n lakien mukainen, Scholz kommentoi Welt-lehden mukaan.

Myös EU-komissiossa uskotaan tiedottajan mukaan, että tuomioistuin tulee hylkäämään valituksen 

EU:n 27 jäsenmaasta omien varojen päätöksen on hyväksynyt hieman yli puolet. Suomen eduskunnassa päätös on edelleen käsittelyssä.

Lue myös:

    Uusimmat