EU-ministerit ruotivat Carunasta tutun veronkierron torjuntaa

EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat tänään toimista, joilla suitsitaan yritysten aggressiivista verosuunnittelua.

EU:n komissio esittelee ministereille toimia, joilla verottaja voisi puuttua esimerkiksi voittojen siirtelyyn maasta toiseen.

Suomessa kyseinen käytäntö on herättänyt viime aikoina huomiota sähkönsiirtoyhtiö Carunan kohdalla. EU-komissio julkisti vastikään suunnitelman, jolla keinotekoista voitonsiirtoa ja muita yleisimpiä verojen välttelyn muotoja yritetään kitkeä.

Esimerkiksi Caruna on välttänyt verojen maksua Suomessa siten, että se on maksanut konsernin sisäisten lainojen lyhennyksiä Hollantiin. Lainojen korkomenot on voinut vähentää verotuksessa. 

Komissio haluaa kiristää konsernin sisäisistä lainoista maksettujen korkojen verovähennysoikeutta. Tällä pyritään ehkäisemään varojen siirtoa maasta toiseen verotuksen minimoimiseksi. Tavoitteena on, että verot saadaan perittyä maassa, josta ne ovat peräisin.

Suomen hallitus tukee kyseistä periaatetta. Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Suomi on aktiivisesti mukana yhteistyössä, jolla voidaan ehkäistä verojen välttelyä ja keinotekoista voitonsiirtoa.

Stubb osallistuu tänään Brysselissä EU-maiden valtiovarainministerien kokoukseen.

Lue myös:

    Uusimmat