EU-komissaari: Suuryritysten maksettava verot maahan, jossa voitto tehdään

Yritysten pitäisi maksaa verot voitoistaan maihin, joissa ne tekevät voiton, sanoo EU:n talousasioista vastaava komissaari.

Talouskomissaari Pierre Moscovici ottaa kantaa yritysten verosuunnitteluun vain päiviä sen jälkeen, kun paljastui, että huonekalujätti Ikea on saavuttanut verosuunnittelun avulla jopa miljardin euron hyödyn kuuden vuoden aikana.

– Olemme saaneet tarpeeksemme monikansallisten yritysten tavasta maksaa veronsa maihin, joissa verotus on kevyempää, Moscovici kertoi Etelä-Ranskassa.

Moscovici ei halunnut nimetä tiettyjä yrityksiä. Laskelmien mukaan EU-alue menettää verokikkailun takia arviolta 50-70 miljardia euroa vuodessa.

EU-maat aloittivat verosääntöjensä muuttamisen ja tarkastelun sen jälkeen, kun vuonna 2014 kävi ilmi, että Ikean ja Pepsin kaltaiset suuryritykset olivat solmineet salaisia verosopimuksia muun muassa Luxemburgin kanssa ja onnistuneet laskemaan veroprosenttinsa jopa yhteen prosenttiin.

Viime kuussa Google suostui maksamaan jopa yli 170 miljoonaa euroa Britannialle viranomaisten pyydettyä selvitystä yrityksen verosuunnittelusta. 

Lue myös:

    Uusimmat