EU määräsi ennennäkemättömät miljardisakot Googlelle – hyödyntää Androidia laittomasti

2:18

Euroopan unioni on sakottanut Googlea lähes viidellä miljardilla Android-järjestelmän väärinkäyttämisestä. Google aikoo valittaa päätöksestä.

VIDEO: Kevään Facebook-kohua puitiin Euroopan parlamentissa. Vakuuttivatko Mark Zuckerbergin kommentit?

Euroopan komissio on määrännyt Googlelle ennennäkemättömän suuret, 4,34 miljardin euron sakot. Komission mukaan Google on käyttänyt puhelinjärjestelmäänsä laittomasti vahvistamaan asemaansa hakukonemarkkinoilla.

Euroopan komission mukaan Google on rikkonut lakia kolmella tavalla. Ensinnäkin yhtiö on vaatinut Android-mobiililaitteiden valmistajia asettamaan Googlen hakukoneen sekä Chrome-selaimen valmiiksi laitteeseen, jotta nämä ovat saaneet lisenssin Google Play-kauppaan.

Toiseksi EU:n mukaan Google on maksanut laittomasti suurille valmistajille ja teleoperaattoreille, jotta nämä esiasentaisivat vain Googlen hakukoneen laitteisiinsa.

Kolmanneksi Googlen syytetään estäneen laitevalmistajia myymästä Android-laitteita, joiden käyttöjärjestelmää Google ei ole hyväksynyt.

Muutoksen tapahduttava kolmessa kuukaudessa

Komissio haluaa nyt, että Google lopettaa laittoman toimintansa seuraavan 90 päivän aikana. Jos muutoksia ei tapahdu, nousee sakkosumman entisestään.

Googlen on ilmoittanut valittavansa komission päätöksestä. Yhtiön mukaan Android on tarjonnut lisää vaihtoehtoja laitevalmistajille, ei vähemmän.

Kauppalehden mukaan maailmanlaajuisesti noin 80 prosentissa älypuhelimista on And­roid-käyttöjärjestelmä.

Lähteet: European Comission, BBC, The Verge, Kauppalehti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja