EU lyö pöytään odotetut brexit-linjansa

EU-virastoista tulossa raskaat neuvottelut 2:54

EU-maat lyövät tänään lukkoon suuntaviivansa brexit-neuvotteluille.

27 EU-maan päämiehet ja -naiset ovat tänään koolla Brysselissä. Kokoukselta ei odoteta dramatiikkaa, koska neuvottelupaperi on viime viikkojen aikana kiertänyt niin monen valmistelevan kokouksen kautta.

Korkea EU-lähde arvioi eilen, että kokouksen tärkein anti tuleekin olemaan siinä, että EU-maat jakavat ajatuksiaan. Kiinnostava kysymys on esimerkiksi se, miten maat hahmottavat sen, milloin neuvotteluissa voidaan edetä toiseen vaiheeseen.

Britannia haluaa aloittaa neuvottelut tulevasta suhteestaan unioniin mahdollisimman ajoissa. EU on kuitenkin valmis tähän vasta sitten, kun neuvotteluissa on edetty riittävästi.

Jäsenmaiden kerrotaan olevan hyvin yksimielisiä siitä, että tämä tarkoittaa ainakin sopua taloudellisista velvoitteista. Mutta mitä muuta, siitä jäsenmaiden odotetaan tänään vaihtavan ajatuksiaan.

Toiseen vaiheeseen siirtymisestä päättää aikanaan huippukokous.

Lyhyeksi odotetussa kokouksessa on tarkoitus antaa lähtölaukaus myös keskustelulle siitä, mihin Britanniassa sijaitsevat EU:n lääkevirasto ja pankkiviranomainen sijoitetaan. Valtaosa jäsenmaista on kertonut olevansa kiinnostunut ainakin jommastakummasta. Suomikin tavoittelee itselleen lääkevirastoa.

Uutista sijaintipaikoista saadaan vielä odottaa. Vasta kesäkuun huippukokouksessa on tarkoitus sopia ylipäätään siitä, millä periaatteilla päätös tehdään.

Britannian ja EU:n eroneuvottelut käynnistyvät pian saarivaltion 8. kesäkuuta pidettävien parlamenttivaalien jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat