Mainos

EU-komissio ottaa Puolan syyniin – huolena oikeusvaltiotilanne

EU-komissio käynnistää alustavan arvioinnin Puolan oikeusvaltiotilanteesta, sanoo komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.  

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun EU-maata kohtaan aloitetaan kyseinen menettely.  

EU-komissaarit keskustelivat Puolan tilanteesta kokouksessaan aamupäivällä. Frans Timmermansin mukaan komissaarit olivat yksimielisiä päätöksestä.  

Komissio on huolissaan Puolan uuden oikeistohallituksen toimista, joilla se on ottanut tiukemman otteen maan oikeuslaitoksesta ja mediasta. Uuden lainsäädännön pelätään uhkaavan oikeusvaltioperiaatetta, joka kuuluu unionin perusarvioihin.

Komission käynnistämä menettely tähtää oikeusvaltio-ongelmien ja sanktioiden ennaltaehkäisyyn. Menettely perustuu tiiviiseen vuoropuheluun komission ja huolia herättävän jäsenmaan välillä.

Puola on reagoinut aggressiivisesti komission kritiikkiin. Maan hallitus on syyttänyt komissiota vasemmistolaisesta politikoinnista ja virheellisistä johtopäätöksistä. Puolan hallitus vetoaa siihen, että se on demokraattisesti valittu ja sillä on puolalaisten enemmistön tuki takanaan.

Komissio ei ole kyseenalaistanut Puolan hallituksen asemaa sinänsä. Huolena on, että hallitus pyrkii muuttamaan demokratian ja oikeusvaltion pelisääntöjä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.