Mainos

EU:lta poikkeuksellinen ehdotus: Humanitääristä apua omalle maaperälle

Pakolaisten kasvava hätä Kreikassa on saanut Euroopan unionin valmistelemaan poikkeuksellisia toimia. EU-komissio ehdottaa mekanismia, jolla voidaan jakaa ensi kertaa mittavaa humanitääristä apua unionin sisällä.

Komissio ohjaisi yhteensä 700 miljoonan euron apupaketin EU:hun saapuneiden pakolaisten auttamiseen. Varat otettaisiin EU-budjetista seuraavien kolmen vuoden aikana.

– Apu menisi perustarpeisiin kuten ruokaan, ensiapuun ja puhtaaseen veteen, sanoi humanitäärisen avun komissaari Christos Stylianides keskiviikkona Brysselissä.

Kreikkaan on viime päivinä jäänyt jumiin tuhansia pakolaisia, sillä Länsi-Balkanin maat ovat estäneet heidän kulkunsa Kreikasta eteenpäin. Komissio ja YK ovat varoittaneet, että maahan uhkaa syntyä täysimittainen humanitäärinen kriisi.

Tilanne kärjistyi tällä viikolla, kun Pohjois-Kreikkaan pakkautuneet ihmiset yrittivät tunkeutua väkisin Makedonian pystyttämän piikkilanka-aidan läpi.

Kreikka on pyytänyt EU:lta liki 500 miljoonan euron apua pakolaisten auttamiseen. Maa on saanut jo EU-tukea muun muassa rekisteröintikeskusten pystyttämiseen ja rajavalvontaan.

Varojen siirtely vaikeaa

Tähän asti EU on hoitanut kriisiä maahanmuuttoon liittyvien rahastojen kautta. Komission mukaan niitä ei ole rakennettu mittavan ja äkillisen humanitäärisen avun tarjoamiseen.

Uusi mekanismi mahdollistaa kriisituen jakamisen EU-alueelle myös luonnonkatastrofien kaltaisissa tilanteissa, joilla on vakavat ja laajat humanitääriset seuraukset.

– (Mekanismi) ei ole yhtä maata varten. Tukea voidaan käyttää missä tahansa jäsenmaassa tarpeiden mukaan, komissaari Stylianides sanoi.

Pakolaisille ohjattava tuki pyritään saamaan liikkeelle lähiviikkoina. Hätäapu edellyttää EU:n budjettivarojen kohdentamista uudelleen, mikä vaatii sekä EU-maiden että Euroopan parlamentin hyväksynnän.

Budjettivarojen siirtäminen pakolaiskriisin hoitoon on hankalaa, sillä mahdollisuudet on jo pitkälti käytetty. Komissio ei toistaiseksi kerro, mistä tälle vuodelle kaavailtu 300 miljoonan euron summa otettaisiin.

Varoja ei kuitenkaan viedä EU:n ulkopuolisiin maihin varatusta hätäavusta. Tuki ohjattaisiin perille YK:n, Punaisen Ristin ja muiden avustusjärjestöjen kautta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.